Ko će nadoknaditi štetu uzgajivačima ribe?

Radiosarajevo.ba
Ko će nadoknaditi štetu uzgajivačima ribe?

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Murat Ćorić posjetio je danas predstavnike Grupacije proizvođača ribe i riblje mlađi u sjedištu tvrtke "Laks" u Mostaru gdje su razgovarali o štetama koje je proizvođačima ribe na rijeci Neretvi prouzrokovao nedavni plavni val. 


 U izjavi za Fenu predsjednik Grupacije akva i marikulture Federacije BiH Dževad Handžar je kazao kako je tijekom plavnog vala na ribogojilištima nastala ogromna šteta, za koju još uvijek nitko nije odgovarao te da žele uz pomoć vlasti Grada Mostara iznaći rješenje za nastale probleme. 


 "Mi smo imali dva puta plimni val gdje su nastale ogromne štete. Samo u ribi koja nam je pobjegla uslijed nanosa ogromnih stabala šteta na 11 ribogojilišta iznosi 1,2 milijuna maraka i to je samo izravna šteta, pored gubitka tržišta i nemogućnosti rada", kazao je Handžar, istaknuvši kako za nastale probleme netko mora odgovarati te da su podnijeli tužbu protiv Elektroprivrede BiH za nadoknadu štete jer smatraju kako "nije u pitanju elementarna nepogoda nego isključivo ljudski faktor". 


 Handžar je zahvalio gradskim vlastima na današnjem posjetu, kazavši kako je "konačno došlo vrijeme da Grad Mostar stane iza branše proizvodnje ribe na Neretvi, koja je vrlo ozbiljna i jedina kao takva je dobila izvoz u Europsku uniju", te je istaknuo kako se na području Grada Mostara odvija oko 50 posto državne proizvodnje pastrmke. 


 "Mi, dakle, ovdje proizvodimo pola državne proizvodnje, zapošljavamo ljude, plaćamo doprinose, naknade, dakle jako puno ljudi je vezano za našu proizvodnju. Mi ne tražimo da nam Grad Mostar da neke novce, mi tražimo da Grad stane iza nas jer mi sami ne možemo dalje", kazao je Handžar. 


 Kada je u pitanju izvoz, Handžar je kazao kako je kompanija "Laks", iz koje dolazi, jedna od 4 kompanije koja ima izvozni europski broj te da su prije pojave plavnog vala uspjeli izvesti dvije ture ribe u Milano, u Italiju, ali dalje nisu mogli ispoštovati rok i izgubili su ugovor. 


 "Javili smo se talijanskom veleposlanstvu u BiH, i očekujemo ga krajem ovog mjeseca kako bismo na neki način obnovili te razgovore jer smo imali jako dobar ugovor. Trebali smo izvoziti 6 tona prerađene pastrmke tjedno", kazao je Handžar.


 U izjavi za novinare Ćorić je kazao kako za nastale štete od plavnog vala do sad niti Elektroprivreda BiH niti nadležne institucije nisu pokazale interesa da se pomogne ovim ljudima da nastave nesmetanu proizvodnju. 


 "Stoga smo mi danas ovdje da zajedno sagledamo koje su to mogućnosti da se uključimo kao Grad Mostar, ali i da iniciramo nadležne federalne i županijske institucije, posebice Elektroprivredu da izađu u susret i saniraju dio šteta koje su pretrpjeli ovi proizvođači te im na taj način omogući normalan nastavak proizvodnje. 


 Grad Mostar mora odlukom Gradskog vijeća zahtijevati od Elektroprivrede da se ne vode dugi sudski procesi nego da je zaista stvar dogovora, te da ovim ljudima koji se bave uzgojem ribe pomognu jer imaju za to sredstva i trebaju ih iznaći kako bi se pomoglo. 


 Istovremeno ćemo tražiti od županijskog resornog ministarstva da se i oni uključe, uključujući i Jadranski sliv koji je vrlo odgovoran za sve ovo što se događa na svim vodama u Hercegovini", kazao je Ćorić.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije