Ko će i kako birati sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine?

0
Radiosarajevo.ba
Ko će i kako birati sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine?
Foto: Pexels / Ilustracija

Izbor nedostajućih sudaca u Ustavni sud Bosne i Hercegovine biraće novi sazivi entitetskih parlamenata.

Za suca Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH prijavilo se 14 kandidata, između ostalog, potpredsjednica VSTV-a Sanela Butigan Gorušanović, te donedavni registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan. Na listama su i političari.

Za suca iz RS-a bilo je prijavljeno devet kandidata.

Španski premijer otkazao svu političku agendu nakon što su njegovu suprugu optužili za korupciju

Španski premijer otkazao svu političku agendu nakon što su njegovu suprugu optužili za korupciju

Nakon odlaska u penziju sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovije Mate Tadića i Miodraga Simovića ova pravosudna insticuija radi u nepotpunom sastavu. Kako sada stvari stoje, situacija bi se mogla dodatno zakomplikovati jer bi se proces imenovanja mogao odužiti na najmanje pola godine. Naime, u RS-u konkursna procedura mogla bi se vratiti na početak.

"Bilo je prijedloga da se naprave intervjui i da se krene u razgovore i da se naprave liste. Bio sam protiv toga jer smatram da bismo u tom slučaju imati situaciju da se sve vrati na početak i da nemamo sudiju narednih četiri, pet mjeseci. Ovako, novom sazivu dajemo mogućnost da u roku od četiri dana završi tu proceduru", govori za BHRT Samer Rešidat, član Radne grupe za izbor sudije u Ustavni sud BiH

"S obzirom da smo ušli u period izbora nije bilo nijedne redovne sjedncie NSRS i to je glavni razlog što je do sada procedura nije završena u smislu izbora određenog kandidata. Pretpostavljam da će novi saziv ponovo provoditi tu proceduru", govori i Davor Šečić, zamjenik predsjednika Komisije za izbor i imenovanje NSRS.

Interesantno je i da među prijavljenim kandidatima za sudije ima i političara. Profesor ustavnog prava Kasim Trnka poručuje da je nedopustivo da političke opcije imaju određeni utjecaj preko svojih kandidata na Ustavni sud i ta praksa mora biti zaustavljena.

Dodaje kako postoje jasni standardi prilikom izbora sudije da je kandidat stručnjak i da ima moralni integritet.

"Kod političkih struktura ne postoji jasna svijest o značaju vladavine prava i činjenice da BiH ima ustvari najveće slabosti nepoštivanja vladavine prava i time što se kandiduju političari - a oni su dobili podršku svojih cenatara - ruše i instituciju suda i princip vladavine prava i rade na štetu svih nas", otvoren je Trnka.

A, već sada Ustavni sud Bosne i Hercegovine trpi svojevrsne posljedice zbog odugovlačenja procesa imenovanja sudija, pa će tako na sjednici koja je planirana za 1. i 2. decembar, razmatrati predmete koje bi, inače, razmatrali na sjednici Velikog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije