Klubovi SNSD-a i SBB-a traže smjenu Džaferovića s funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Radiosarajevo.ba
Klubovi SNSD-a i SBB-a traže smjenu Džaferovića s funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Mirsad Đonlagić i Staša Košarac, šefovi klubova poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici tog doma zatražili su smjenu Šefika Džaferovića (Stranka demokratske akcije - SDA) s pozicije predsjedavajućeg. 

Smjena je zatražena nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo najavio da će Tužilaštvu BiH proslijediti dokumentaciju koja se odnosi na odgovornost Džaferovića i drugih vezano za ratna dešavanja u Vozućoj

Đonlagić i Košarac su istaknuli da Džaferović ne može biti predsjedavajući dok se ove stvari ne razjasne budući da su ocijenili da se radi o teškim optužbama, a Košarac je dodao da izjave Džaferovića nisu primjerene ni kada je govorio o obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske. 

Također, Đonlagić je najavio da će poslanici SBB-a napustiti sjednicu Doma ukoliko se smjena Džaferovića ne uvrsti u dnevni red današnje sjednice. 

Poslanica kluba SNSD-a Dušanka Majkić smatra da na čelu ovog doma mora biti častan čovjek, dodajući da su ugledni članovi akademske zajednice i javnog života otjerani s funkcija samo zato što su bili bliski Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), naglašavajući da bi o tome trebali govoriti polanici SDS-a. 

Predsjedavajući Kluba SDA Asim Sarajlić je u obraćanju poslanicima kazao da je legitimno pravo tražiti smjenu Džaferovića, ali je dodao da je ovakva inicijativa politički motivirana te smatra da za cilj ima nešto drugo, a ne ono što je navedeno u inicijativama. 

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić odbacio je optužbe da ova stranka vrši opstrukcije u formiranju vlasti, naglašavajući da Parlament BiH pokreće inicijative, a na Sudu i Tužilaštvu BiH je da to utvrđuju, dodajući da je njegov osjećaj takav da je koalicija moguća samo ako se žele prikrivati ratni zločini. 

"Ova zemlja će ostati u blatu, bojim se. Teško će se od BiH napraviti država. Koga je to Kebo izdao? Ovakva BiH je bez šanse", kazao je Špirić, izražavajući sumnju da će nakon današnje sjednice bit jako teško osigurati funkcioniranje BiH. 

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević je najavila da Klub SDS-a neće podržati ovu inicijativu, dok poslanik SNSD-a Miroslav Milovanović podržavajući ovu inicijativu kaže da pojedini poslanici žele da zamijene teze kao da se u ovom slučaju radi o političkom pitanju. 

Nakon rasprave o ovim inicijativama, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović zatražio je pauzu od 30 minuta kako bi se "smirile strasti" jer je evidentno da su se poslanici u raspravama odvojili od onoga što je dnevni red sjednice te je Džaferović proglasio polusatnu pauzu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije