Klub zastupnika SDA: Mogli bismo oboriti Vladu Kantona Sarajevo, ali nećemo

8
Radiosarajevo.ba
Klub zastupnika SDA: Mogli bismo oboriti Vladu Kantona Sarajevo, ali nećemo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Haris Zahiragić

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo je na današnjoj konferenciji za novinare iznio niz kritika na račun Vlade KS.

Poručili su i da bi je mogli "oboriti", ali da neće.

"Vlada Kantona Sarajevo djeluje neustavno", naveli se dalje u svom obrazloženju.

Mahir Dević je kazao da bi Kanton Sarajevo mogao ući u najveću ustavnu krizu od postojanja, ako većina na odgovarajući način ne promijeni Zakon o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija KS.

Kazao je da se zakoni u pravilu donose u redovnoj procedure, te da je sadašnju vlast upozorio da ne razumiju razliku između te i hitne procedure.

"Treba da razriješimo tri neustavna ministra, da uspostavimo tri ranije postojeća ministarstva, da se imenuje nova vlada, da se uspostavi radno-pravni status u ministarstvima, a kada se zakon usvoji u redovnoj proceduri, ponovo mogu učiniti prekompoziciju vlade kako žele", rekao je Dević.

Ukoliko vladajuća koalicija to ne učini, najavio je pravne posljedice, novu apelaciju, krivičnu prijavu.

Haris Zahiragić konstatirao je da bi zasigurno na osnovu ovoga mogli oboriti Vladu Edina Forte, ali da u taj proces neće ići zbog pandemije.

"Da nije pandemije i da nije stanje u zdravstvu i privredi tako loše, mi bi smo se odvažili na takav potez i zasigurno bi oborili Vladu Edina Forte. Vladu od sada treba zvati "m:tel Vlada".

Vlada se pretvorila u biro za zapošljavanje jer su zaposlili mnoštvo ljudi, istakao je Zahiragić.

Najavio je i da će ovu Vladu KS od sada zvati "m:tel Vlada". Kako je kazao, vlada se pretvorila u biro za zapošljavanje, jer su zaposlili mnoštvo ljudi.

Kao primjer je naveo imenovanje Vere Arnautović za direktoricu KJKP Rad. Zahiragić je rekao da je ona ranije bila direktorica i da postoji ozbiljna istraga vezano za sumnjivu nabavku iz tog perioda. Kritizirao je i imenovanje Ivane Marić u Nadzorni odbor Kamernog teatra 55.

Jasmina Bišćević-Tokić govorila je o zdravstvenom sektoru te je, između ostalog, konstatirala i da se "m:tel vlada sveti Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije