Klub Hrvata u oktobru predlaže uvođenje drugog javnog emitera u FBiH

Fena
Klub Hrvata u oktobru predlaže uvođenje drugog javnog emitera u FBiH
Zbog uočenih nedostataka u Prijedlogu zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, to zakonsko rješenje danas nije razmatrala Ustavnopravna komisija Doma naroda.

Predlagači su delegati iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Na početku sjednice predsjedajući Komisije Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) obrazložio je da su predlagači zatražili skidanje ovog zakona s dnevnog reda nakon što su uočili nejasnoće koje bi mogle izazvati problem kod kasnije primjene zakona te je dodao da su predlagači najavili da će u roku od mjesec dana predložiti kvalitetniji zakon.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak (HDZ), ujedno i član ove komisije te jedan od predlagača zakona, pojasnio je u izjavi za Fenu da stručna grupa koja je radila na zakonu, novi prijedlog već priprema, a odredbe tog novog zakona bit će provodive.

Međutim, predloženi zakon, kao i onaj koji će biti u parlamentarnoj proceduri ponuđen narednog mjeseca, predlaže uvođenje četvrtog javnog emitera, odnosno drugog u Federaciji BiH čije bi sjedište bilo u Mostaru.

Prijedlog zakona definira da sistem javnoga emitiranja u BiH čine Radio-televizija BiH (BHRT1) kao Javni RTV servis BiH sa sjedištem u Sarajevu, Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) kao Javni RTV servis RS-a sa sjedištem u Banjoj Luci, Radio-televizija Federacije BiH 1 (RTVFBiH1) sa sjedištem u Sarajevu te Radio-televizija Federacije BiH 2 (RTVFBiH2) sa sjedištem u Mostaru kao Javni RTV servisi Federacije BiH, a tu je i Mrežni operater sa sjedištem u Sarajevu.

Ova odredba zakona, kaže Čolak, ne bi se trebala mijenjati, no nije želio precizirati koje odredbe će biti promijenjene.

"Sadašnji zakon ne provodi se više od deset godina. Koorporacija nije nikada uspostavljena te je potrebno iznaći neko kvalitetnije rješenje. Vjerujem da će rješenje, koje će biti ponuđeno u oktobru, biti još kvalitetnije", pojasnio je Čolak.

S druge strane Genjac je u razgovoru za Fenu istaknuo da je danas zakon povučen iz parlamentarne procedure zbog tehničkih razloga, ali za njega su sporni i politički razlozi u zakonu, a rješenja koja imaju političke implikacije bit će zadržana i u zakonu koji će Klub Hrvata Doma naroda predložiti naknadno.

To znači, jasno je istaknuo Genjac, da ni ta nova verzija neće imati podršku izražavajući nadu da će članovi Ustavnopravne komisije iz Kluba Bošnjaka, kao i delegati Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH biti protiv takvih rješenja.

"Zakon s takvim rješenjima u suštini znači podjelu i to u vrlo delikatnom i osjetljivom području kao što su mediji. Podjela po etničnoj pripadnosti odnosno jezičkoj opredijeljenosti sa svim posljedicama takve podjele u javnom servisu, ne samo za Klub Bošnjaka nego i za sve probosanske stranke koje imaju poslanike i u Predstavničkom domu PSBiH, neće biti prihvatljiv", dodao je Genjac.

Precizirao je da ovakav prijedlog emitere postavlja tako da imaju isključivo, i po upravljačkoj strukturi, etničku većinu svaki od tih emitera i u Republici Srpskoj i dva u Federaciji BiH, potvrdivši da se vrlo jasno određuje etnička većina u upravljačkoj strukturi te dominantan jezik na tim emiterima.

"To su pretpostavke da u daljnjem razvoju događaja, ukoliko bi se usvojili takvi zakoni, vrlo brzo bi u postojećem ambijentu i odnosima u BiH takvi emiteri mogli postati, umjesto informiranja građana o značajnim stvarima za sve građane BiH te da postanu sredstvo ostvarivanja zajedničkih interesa svih građana i naroda BiH, oni bi postali sve suprotno od toga", stav je Genjca.

Podsjetio je da postoje neka iskustva kakvo je s RTRS-om, zbog čega je za njega apsolutno neprihvatljiva ovakva, kako je kazao, avantura.

Komisija je danas utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave te podržala principe tog zakonskog rješenja koje je predložilo Vijeća ministara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije