Klub DF-a u PFBiH: Izmjenama Krivičnog zakona da se uvede doživotni zatvor

1
Radiosarajevo.ba
Klub DF-a u PFBiH: Izmjenama Krivičnog zakona da se uvede doživotni zatvor
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Press Kluba DF-a u PFBiH

Klub Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sazvao je pres konferenciju na kojoj su govorili o izmjenama Krivičnog zakona FBiH koje su uputili u parlamentarnu proceduru.

Federalni zastupnik Dennis Gratz rekao je da su izmjenama dodana nova krivična djela te su znatno pooštrene sankcije.

Gratz je rekao da se uvodi institut doživotnog zatvora umjesto dosadašnjeg dugotrajnog zatvora (20-45 godina) za najteža krivična djela ili krivična djela učinjena sa posebnom brutalnošću i svirepošću.

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

"Povećava se dnevni iznos kojim se kazna zatvora mijenja novčanom kaznom i to sa 100 na 200 KM. Izmjenama se precizno definiraju pojmovi kao što su članovi porodice, nasilje u porodici, bliske osobe, vanbračni partner, strana osoba. Uvode se nova krivična djela, između ostalog, femicid, lišenje života iz samilosti, neovlašteno objavljivanje i prikazivanje spisa, portreta i snimka i seksualno nasilje u ratu, pojasnio je Gratz.

Ukoliko predložene izmjene budu usvojene, Parlament Federacije oduzet će od predsjednika Federacije davanje pomilovanja počiniocima kaznenih djela. O pomilovanjima bi ubuduće odlučivao Parlament.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije