Klub Bošnjaka pokreće zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Radiosarajevo.ba
Klub Bošnjaka pokreće zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Klub delegata bošnjačkog naroda pokrenuo je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o katastru Republike Srpske i na Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. u Republici Srpskoj, kojima Republika Srpska ponovo derogira državu BiH, navedeno je u saopćenju iz Kluba delegata bošnjačkog naroda.


Pojašnjavaju da je ovo udar na imovinu, kao jedno od osnovnih ljudskih prava prema Ustavu Bosne i Hercegovine, Ustavu Republike Srpske i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. 


Klub upozorava da se sve dešava po hitnom postupku, bez rasprave u stručnim krugovima, i bez javne rasprave građana. 


Svjetska banka odobrila je 2006.godine 15 miliona američkih dolara, za projekt registracije zemljišta u BiH prema kojem je urađen značajan posao, unosa zemljišnoknjižnih podataka u elektronsku bazu podataka, koja služe za formiranje elektronske zemljišne knjige. 


Također iz sredstava ovog kredita, izvršene su rekonstrukcije zgrada, u kojima su smještene savremene zemljišnoknjižne kancelarije, a novim Zakonom o katastru predviđa se i izmještanje ovih poslova iz sudova u organe uprave. 


- Zbog ratnih dešavanja, ogroman broj bošnjačkog naroda živi izvan Republike Srpske, Aneks 7. iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije proveden i nema u vjeta za održivi povratak. Sastav komisija za uspostavljanje novog katastra nepokretnost, ne odražava multietnički karakter stanovništva, a sve to, prije restitucije i vraćanja oduzete imovine, stvarnim vlasnicima, navedeno je u saopćenju.


Sve ovo, tvrde iz Kluba, je povreda vlasničkih odnosa države BiH i kršenje Naloga visokog predstavnika od 5. januara 2011. kao jedinog pozvanog za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je obustavljena primjena Zakona o statusu državne imovine, koja se nalazi u Republici Srpskoj, do donošenja odluke Ustavnog suda BiH.


Uz sve to na djelu je i napad najviših javnih zvaničnika RS-a i negiranje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


- Cilj je da se, u konačnici, putem organa uprave, umjesto sudova, na što lakši način, dođe do tuđe imovine, navedeno je u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije