Klub Bošnjaka NSRS podnio veto zbog klevete: "MUP će legalno protjerati nesrpsko stanovništvo iz RS"

8
L. Memčić
Klub Bošnjaka NSRS podnio veto zbog klevete: "MUP će legalno protjerati nesrpsko stanovništvo iz RS"
Foto: BHRT / Klub Bošnjaka u NSRS

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta RS pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izmjene Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta.

Izmjene Krivičnog zakona usvojene su 20. jula, a u tekstu zakona klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, za šta su predviđene kazne do 6.000 KM.

U nacrtu zakona novčane kazne su iznosile i do 100.000 KM, ali je zbog velikog pritiska javnosti, prije svega novinara, kazna smanjena na 'samo' 6.OOO KM.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Alija Tabaković predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je da je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Kršenje ljudskih prava

Naredni korak je, kako kaže, sjednica Vijeća naroda RS koje treba donijeti odluku o vetu Kluba Bošnjaka.

"Uvidjeli smo da ove odredbe i izmjene Krivičnog zakonika zadiru u nekoliko segmenata kada je u pitanju, prije svega, kršenje prava svih građana Bosne i Hercegovine, a onda, kao Klub smo zaduženi posebno za bošnjačko stanovništvo. Imajući u vidu da pomenuti zakon krši odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja, tu su na udaru novinari i dio objektivne javnosti", kazao je Tabaković.

Kriminalizacija klevete obuhvata i društvene mreže i iznošenje ličnih stavova.

Vlast u RS usvojila nacrt izmjena Krivičnog zakona kojim se kriminalizira kleveta

Vlast u RS usvojila nacrt izmjena Krivičnog zakona kojim se kriminalizira kleveta

"Imamo situaciju da veliki dio političara iz bh. entiteta RS se dovodi u vezu s genocidom, sada ih više ni građanstvo ne može prozvati da se bilo koja osoba dovodi u vezu s ratnim zločinom. Bošnjaci ne mogu više kazati da su 11. jula u Potočarima vidjeli nekoga jer nemaju nikakve materijalne dokaze osim ličnog svjedočenja i automatski mogu biti krivično gonjeni od strane policije i sudova entiteta RS", istakao je Tabaković.

Naglasio je da ni građani Federacije BiH nisu isključeni od krivičnog gonjenja policije i sudova manjeg bh. entiteta.

"Zakon se odnosi na čitavu Bosnu i Hercegovinu. Oni su predvidjeli da mogu teretiti bilo koga ko na društvenoj mreži proziva i kritikuje zvaničnike RS. Imali smo situaciju da su i do sada Bošnjaci bili pod diskriminacijom i represijama MUP-a RS i ovo im sada omogućava da to rade legalno i legitimno te da protjeraju nesrpsko stanovništvo iz RS. To su bili dovoljni razlozi da se pokrene ovo pitanje", rekao je Tabaković za Radiosarajevo.ba.

Delegacija EU u BiH: Ovo je korak u pogrešnom smjeru, pozivamo RS da povuče izmjene Krivičnog zakona

Delegacija EU u BiH: Ovo je korak u pogrešnom smjeru, pozivamo RS da povuče izmjene Krivičnog zakona

NSRS prihvatila je 23. marta zakonske izmjene u formi nacrta, na inicijativu Milorada Dodika, predsjednika ovog entiteta i SNSD-a.

Sjednica Vijeća naroda RS na kojoj će se raspravljati o vetu Kluba Bošnjaka bit će najvjerovatnije održana u utorak 1. augusta.

Eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvali su vlasti u RS da ukinu izmjene Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta te obezbijede poštovanje prava na slobodu izražavanja.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured Vijeća Evrope u Sarajevu i Evropska unija u Bosni i Hercegovini ranije su izrazili zabrinutost zbog ovog zakona, a Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštio je da je ponovna kriminalizacija klevete napad na prava građana bh. entiteta RS.

Šta je vitalni nacionalni interes?

Vitalni nacionalni interes je mehanizam zaštite konstitutivnih naroda BiH, a Vijeće naroda RS je institucija koja se bavi pitanjem njene zaštite.

Nakon što se pokrene vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda RS, saziva se zajednička sjednica Komisije Vijeća naroda i Skupštine RS na kojoj se pokušavaju usaglasiti stavovi.

Ukoliko stavovi ne budu usaglašeni, po zahtjevu Kluba Bošnjaka će odlučivati Ustavni sud RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije