BiH / Kljajić o torturi policajaca nad migrantima: Provest ćemo internu istragu

20. 05. 2020. u 14:07:00 Fena

Shares: 25

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić izjavio je danas da će biti provedena interna istraga o postupanju policijskih službenika prilikom jedne od intervencija u privremenom prihvatnom centru Miral, s obzirom da se pojavio snimak primjene fizičke sile.

"U policiji imamo Službu za unutrašnju kontrolu, koja će ispitati da li je došlo do prekoračenja ovlasti prilikom obavljanja službene dužnosti. Ukoliko se eventualno utvrdi prekoračenje ovlasti ili povreda kodeksa ponašanja, ti policijski službenici će biti sankcionisani", kazao je Kljajić.

Na You Tubeu je osvanuo video policijskog nasilja nad migrantima u Velikoj Kladuši koji je navodno nastao u kampu Miral. U opisu snimka piše da je nastao u maju, a snimili su ga tajno migranti. Ovaj snimak traje 30 sekundi, a na njemu se čuju jauci i udarci, a potom se vidi i kako osobe u policijskih uniformi pendrecima udaraju migrante u prolazu.

Pojašnjeni su i razlozi policijskog djelovanja, odnosno intervenisanja u ovom privremenom prihvatnom kampu u Velikoj Kladuši.

"Migranti su izazvali niz incidentnih situacija u i oko centra, a u jednom trenutku je došlo do upotrebe kamenica prema našim službenicima. Zbog izazivanja nereda, nepoštivanja službenih osoba i agresivnog ponašanja pojedinaca prilikom premještanja iz napuštenih objekata Miral, bili smo prinuđeni angažovati i Jedinicu za specijalističku podršku", riječi su ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

KOMENTARI (3)