Kličković i Drljača oslobođeni krivice

Radiosarajevo.ba
Kličković i Drljača oslobođeni krivice


Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču krivice za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi 1992. godine.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Dragomir Vukoje kazao je Tužilaštvo nije dokazalo postojanje diskriminatorske namjere Kličkovića i Drljače, što je bilo "potrebno za utvrđivanje njihove krivice za progon civila".

''Vijeće ne navodi sa potpunom isključivošću da Kličković i Drljača nisu učestvovali na bilo koji način u dešavanjima na području Bosanske Krupe, ali u nedostatku konkretnih dokaza o njihovom voljnom elementu da počine progon, Vijeće je ih je oslobodilo krivice'', obrazložio je Vukoje.
 
Kličković je 1992. godine bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik vijeća privremenog vojnog suda u Jasenici. Kličković je poslije rata bio premijer Republike Srpske.

Prvostepenom presudom izrečenom u novembru 2010. godine, Kličković i Drljača su također bili oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bila podjela općine Bosanska Krupa i stvaranje teritorije koju će u apsolutnoj većini naseljavati Srbi.

U maju 2012. godine Apelaciono vijeće ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Kličković i Drljača oslobođeni te naložilo obnavljanje suđenja. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, javio je BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije