Kiša, vjetar, grmljavina: Snažno nevrijeme stiglo i do Sarajeva

4
Radiosarajevo.ba
Kiša, vjetar, grmljavina: Snažno nevrijeme stiglo i do Sarajeva
Foto: Radiosarajevo.ba / Nevrijeme u Sarajevu, Arhiv

Snažno nevrijeme - kiša i vjetar, praćeni grmljavinom - pogodilo je večeras, 18. jula 2023, Bosnu i Hercegovinu, a nakon Zenice, gdje su zabilježene prve posljedice, nekoliko minuta prije ponoći došlo je i do Sarajeva.

Prethodno, portal Radiosarajevo.ba javio je kako je na magistralnom putu Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica, između Bistrice i Orahove, otežan je saobraćaj zbog oborenih stabala na kolovoz usljed nevremena.

Nevrijeme, jak vjetar i kiša, zahvatili su ranije tokom dana sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine što je znatno otežalo i usporilo saobraćaj.

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

U večernjim satima i Banju Luku je pogodilo jako nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom. Pojedina naselja su ostala bez struje. Vozačima se skreće pažnja na mokre i klizave kolovoze, kao i na povećanu opasnost od odrona u usjecima i pored kamenih kosina.

Ovo nevrijeme uslijedilo je nakon nekoliko dana nesnosnih vrućina u regionu, a krenulo je iz Slovenije i Austrije, preko Hrvatske, te je došlo do BiH. Meteorolozi su upozorili da vjetrovi koji će puhati večeras, 18. jula, tek su uvertira za ono što slijedi na sjeveru Bosne i Hercegovine u srijedu, 19. jula.

Nakon Hrvatske, snažna oluja stiže i u BiH: Evo koje će gradove zadesiti nevrijeme

Nakon Hrvatske, snažna oluja stiže i u BiH: Evo koje će gradove zadesiti nevrijeme

"Sjeverozapad Bosne (Krajina) uskoro na udaru kiše i pljuskova sa grmljavinom. Lokalno moguće nevrijeme. Ovo večeras je uvertira za sutrašnje lokalno jake oluje. Navečer prodorom vlažnog vazduha preko Alpa na užareni balkanski teren očekuje se burna reakcija atmosfere uz pojavu superćelijskih oluja. Takva oluja zahvatit će najprije Sloveniju, dio kopnene Hrvatske, a krajem dana na njenom putu naći će se i dio naše zemlje.

Na putu oluja naći će se sjever i sjeveroistok Bosne, ponajviše Posavina i Semberija. U navedenom području zemlje prolazni pljuskovi uz intenzivnu grmljavinu, a lokalno i nevrijeme sa ledom i olujnim vjetrom. Vjetar bi mogao pričitini značajnu materijalnu štetu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije