Kiša, pljuskovi, a stiže i snijeg: Meteorolozi objavili prognozu do petka

0
Radiosarajevo.ba
Kiša, pljuskovi, a stiže i snijeg: Meteorolozi objavili prognozu do petka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo
Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabom kišom, a na planinama i sa slabim snijegom.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -2 stepena, Bijeljina i Gradačac 4, Ivan-sedlo 5, Doboj, Sokolac, Tuzla i Zenica 6, Banja Luka 7, Livno i Sarajevo 8, Bugojno, Drvar, Grude i Prijedor 9, Srebrenica 10, Jajce i Trebinje 11, Bihać, Sanski Most i Stolac 12, Mostar i Neum 13 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 929 milibara, za 12 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Većinom će padati slaba kiša. Više padavina prije podne na zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini oblačno sa intentivnijom kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati slaba kiša. Najviša dnevna temperatura oko 12 stupeni.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Nastavlja se period nepovoljnih biometeoroloških prilika, pri tome će opšta slika biti lošija u Hercegovini i Krajini, pretežno zbog izraženije nestabilnosti. Moguće su meteopatske reakcije poput malaksalosti, glavobolje, razdražljivosti, u noći problemi sa snom. Negativni uticaj promjene malo će oslabiti u drugom dijelu dana. Poželjno je umanjiti aktivnosti.

Objavljena je prognoza i za naredna tri dana: 

ZA 10.02.2021 (Srijeda), u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje će padati kiša. Jača kiša na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne. Na istoku i sjeveroistoku Bosne bez padavina. Vjetar jak južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni.

ZA 11.02.2021 (Četvrtak), u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne uglavnom kiša, a postupan pad temperature zraka, uvjetovat će i prelazak kiše u susnježicu i snijeg, osim na jugu zemlje. Od sredine dana prema večernjim satima postupan prestanak padavina. Vjetar umjerene jačine. Prije podne vjetar postepeno mijenja smjer sa juga na sjever. Temperatura zraka viša prije podne i postepeno će opadati od jutarnjih sati sa područja sjevera i sjeverozapada prema jugu i istoku zemlje. Temperature zraka u jutarnjim satima između 5 i 11, i postupno će opadati.

ZA 12.02.2021 (Petak), u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje do 0, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između -5 i -1, na jugu zemlje od 4 do 7 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije