Kiša nije promijenila stanje na požarištima, i dalje je kritično

Radiosarajevo.ba
Kiša nije promijenila stanje na požarištima, i dalje je kritično

U jutarnjim satima prvog dana vikenda na požarištu Slatina djelovao je helikopter koji je stacioniran u Jablanici u dva navrata po 70 minuta. Prvi put je napravio osam, a drugi put devet izbačaja vode na požarište, saopćeno je iz Općine Jablanica. 

Privremeno je došlo do zaustavljanja širenja požarne linije prema naselju.

Helikopter EUFOR-a je uspješno djelovao na požarištu Donja Jablanica u prijepodnevnim satima. Na području općine Jablanica između 13 i 14 sati u nekoliko navrata pala je manja prolazna kiša. Ova kiša, međutim, nije bitnije uticala na stanje i prilike na požarištima. 

Zbog jake turbulencije helikopteri OS BiH nisu mogli djelovati u poslijepodnevnim satima. Za sutra u jutarnjim satima planirano je djelovanje oba helikoptera OSBiH i jednog helikoptera EUFOR-a.

Potrebno je neprekidno djelovanje svih raspoloživih snaga iz zraka na požarnim linijama.

Općinu Jablanica, javlja Fena, jučer su posjetili državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić u pratnji svog pomoćnika za zaštitu i spašavanje Samira Agića, koji su zajedno sa članovima Općinskog štaba civilne zaštite, Općinskim načelnikom Salemom Dedićem i Predsjedavajućim Općinskog vijeća Jablanica Damirom Šabanovićem obišli požarišta te se na licu mjesta uvjerili u ozbiljnost situacije.

Požarišta su obišli i direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK Eugen Ćubela sa saradnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije