Kinezi će graditi mrežu auto-puteva u RS-u?

Radiosarajevo.ba
Kinezi će graditi mrežu auto-puteva u RS-u?

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, s ministrima Željkom Kovačevićem i Nedeljkom Čubrilovićem, drugog dana posjete Narodnoj Republici Kini, razgovarao je s predsjednikom kineske državne korporacije „Ceste i mostovi“ (Roads and Bridges Co.) iz Pekinga. 

Tema ovog razgovora bila je iskazan interes ove korporacije za ulaganje u izgradnju mreže autoputeva u RS-u, navodi se u saopćenju iz entitetske vlade i dodaje da je dogovoreno da eksperti ove korporacije već sljedeće sedmice posjete RS i Banju Luku da bi s predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza započeli tehničke pregovore i konkretizaciju saradnje na izgradnji mreže autoputeva u RS-u.
 
Džombić je razgovarao i s potpredsjednikom Kineske uvozno/izvozne banke (EXIM Banka) vodećom bankom u Kini, koja je zadužena za finansiranje poslova u inostranstvu, gdje je dobio uvjeravanja da će EXIM Banka finansirati one projekte za koje pokažu zajednički interes kineske državne korporacije i Vlada RS-a, prvenstveno u oblasti izgradnje autoputeva u RS-u. 

Entitetski premijer se sastao i s predstavnicima Ministarstva za ekonomske odnose i trgovinu (MOFKOM), koji su pozvali privrednike iz RS-a da učestvuju na sajmu evropskih proizvoda koji će biti održan u novembru u Kini, kao i da će za delegaciju privrednika iz RS-a biti osigurano besplatno učešće. 

Delegacija Vlade Republike Srpske, nakon prijepodnevnih sastanaka u Pekingu, sutra nastavlja svoju radnu posjetu razgovorima s predstavnicima korporacija u Macaou.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije