Kina sepremna za velika ulaganja u BiH

Radiosarajevo.ba
Kina sepremna za velika ulaganja u BiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas ambasadora BiH u Narodnoj Republici Kini Amela Kovačevića koji ga je upoznao o poslovnim mogućnostima i klimi koja vlada među kineskim poslovnim ljudima i velikim kompanijama za investiranje u našu zemlju. 

U tom smislu, kako je kazao ambasador Kovačević, postoji apsolutna politička volja i ekonomsko opredjeljenje u ovoj azijskoj zemlji, pri čemu je kineska strana posebno zainteresirana za dva velika sektora: energetski i infrastrukturni. 

Dodao je i da postoji spremnost da se odobre velika finansijska sredstva pod povoljnim uvjetima za kapitalne projekte u BiH, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Nadalje, otvorene su i brojne mogućnosti za bilateralnu saradnju kineskih i bosanskohercegovačkih kompanija za nastup na trećim tržištima. 

Premijer Nikšić iskazao je potpuno opredjeljenje za saradnju s kineskim kompanijama i poslovnim ljudima, ističući da su direktne strane investicije i otvaranje novih radnih mjesta od ključne važnosti za BiH i njen izlazak iz krize i dalji razvoj. 

"Kina je u tom smislu izuzetno atraktivna imajući u vidu da je ona na prvom mjestu u svijetu po ulaganjima na međunarodna tržišta, i da ima izuzetan privredni rast. Nama je u interesu da privreda uhvati zamah i da se otvaraju nova radna mjesta, a kineske investicije u tom smislu su dobrodošle", ocijenio je federalni premijer.

Nikšić je istaknuo da će veoma brzo planirati posjetu bosanskohercegovačkih kompanija ovoj zemlji.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije