Kina planira ulaganja u BiH u iznosu od 350 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Kina planira ulaganja u BiH u iznosu od 350 miliona eura


Ambasador NR Kine u Bosni i Hercegovini Dong Chunfeng najavio je danas u Banjoj Luci da će ukupna kineska ulaganja za BiH iznositi 350 miliona eura, te da je ulaganje u izgradnju termoelektrane Stanari kod Doboja prva kineska investicija BiH u tom programu ulaganja.

"To je prvi rezultat saradnje između Kine i BiH u izgradnji infrastrukture posljednjih godina, a ukupna kineska ulaganja iznosit će oko 350 miliona eura", naglasio je Chunfeng.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Banje Luke Slobodanom Gavranovićem, rekao je da postoji mogućnost da zvaničnici Banje Luke, zajedno sa još dva grada iz BiH, učestvuju na poslovnom forumu u Kini, koji će biti održan početkom jula ove godine.

Kineski ambassador danas je u Banjoj Luci razgovarao i s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji je rekao da taj entitet želi da razvija što je moguće bolje političke, ekonomske i kulturne odnose sa Kinom.

Kineski ambasador naglasio je da njegova zemlja želi da unaprijedi saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, naročito u oblasti trgovine i investicija te u tom smislu, ukazano je na pozitivnu ulogu kineskih predstavnika u izgradnji TE Stanari.

Kineski ambasador upoznao je entitetskog predsjednika s organizovanjem Poslovnog foruma, koji će biti održan u Kini početkom jula, na kojem će učestvovati predstavnici lokalne vlasti iz zemalja srednje i istočne Evrope i šesnaest kineskih provincija, a na koji je pozvan i gradonačelnik Banje Luke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije