Kesić: Malo vjerovatno zatvaranje OHR-a

Radiosarajevo.ba
Kesić: Malo vjerovatno zatvaranje OHR-a


Politički analitičar iz Washingtona Obrad Kesić ocijenio je da niko u BiH ne bi trebalo olako da povjeruje u najavu zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u oktobru, jer se time, vjerovatno, samo želi uticati na vlasti Republike Srpske da popuste u aktuelnom sporu.

Obrad Kesić ocjenjuje da je sukob između visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i vlasti RS-a u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske o prenošenju nadležnosti sa RS na BiH svjesno isprovocirali pojedinci iz OHR-a i da je Inzko "bespotrebno nasjeo na tu priču".

"Incku su njegovi najbliži saradnici namjestili ovaj sukob, jer su insistirali da Narodnoj skupštini RS postavi ultimatum, kako bi izazvali konfrontaciju i destabilizovali političku situaciju u zemlji", naveo je Kesić za "Glas Srpske".

On je dodao da sada svi oni koji žele da izazovu krizu u BiH očekuju da Inzko poslije sjednice Savjeta za primjenu mira, zakazane za kraj mjeseca, povuče konkretne poteze.

"Ako nasjedne na ove provokacije, Inzko bi mogao da posegne za 'bonskim ovlaštenjima' i time uđe u još veću konfrontaciju sa vlastima RS-a", rekao je Kesić, istakavši da, bez obzira na to, vlasti Srpske ne bi trebalo da popuste pred prijetnjama i prihvate Inzkov ultimatum.

Kesić je ocijenio da bi to značilo da će "bonska ovlašćenja" i dalje da se koriste i da će biti postavljanja novih ultimatuma.

"Pojedinci iz međunarodne zajednice stvaranjem lažne slike o BiH žele da izlobiraju novu reakciju američke administracije u zemlji", upozorio je Kesić, dodavši da su ti ljudi posebno isfrustrirani istupima potpredsjednika SAD DŽozefa Bajdena, koji je jasno rekao da entiteti nisu problem za budućnost BiH, da nema "Dejtona 2", te da neće biti imenovan specijalni američki izaslanik za BiH i Balkan.

On je naveo da to znači da SAD u BiH neće primjenjivati

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije