Kemal Kozarić: Ekonomija mora biti u prvom planu!

Radiosarajevo.ba
Kemal Kozarić: Ekonomija mora biti u prvom planu!

Jedan sam od onih koji se javno bori i zastupa tezu da ekonomija treba da bude u prvom planu, a politika negdje drugdje. Nažalost, u BiH su još uvijek politička pitanja na stolu, a ekonomija je negdje u drugom planu, upozorio je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić u intervjuu web portalu Reci.ba.


On je govorio i o političarima kojima je pitanje ekonomije u drugom planu. 


Također, podsjetio je kako BiH još uvijek ne može koristiti sve mogućnosti koje koriste zemlje EU. 


-Vidjeli ste probleme u nekim članicama EU kao što je Grčka, Irska, Portugal. Vidjeli ste da je Fond EU odmah formiran i da su te zemlje dobile pomoć, a mi nismo u toj situaciji nego trenutno koristimo stand by aranžmane MMF-a od milijardu i dvije stotine miliona eura i gledajući s tog aspekta, kada dobijemo status kandidata, vjerovatno je da će neki fondovi biti i nama pristupni, rekao je Kozarić.


On je u intervjuu govorio o ekonomskoj krizi u našoj zemlji, političkim problemima zbog kojih strani investitori ne žele da ulažu u privredu BiH, nezaposlenosti u BiH koja je 27,1 posto i najveća je u regionu.


Tema su bili i prirodni resursi i mogućnosti koje imamo na raspolaganju, ali ih uopće ne koristimo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije