Kemal Čaušević na slobodi

Radiosarajevo.ba
Kemal Čaušević na slobodi

Na ročištu koje je danas održano u Sudu Bosne i Hercegovine objavljeno je da nije bilo novog prijedloga za produženje pritvora Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH od strane Tužilaštva BiH te da mu iz tih razloga neće biti ni produžen boravak iza rešetaka, saznajemo u Sudu BiH.

Čauševiću su određene mjere zabrane kao i Zdravku Cvjetinoviću, aktuelnom direktoru carina Uprave za indirektno oporezivanje. 

Podsjećamo, Čaušević je uhapšen u okviru akcije Pandora koja je provedena polovinom jula zajedno s još desetine osoba koje su osumnjičene 

Tužilaštvo BiH tada je saopćilo je da je od Suda BiH zatražen pritvor za 10 osoba uhapšenih tokom akcije "Pandora" dok su za 20 osoba zatražene mjere zabrane.

Pritvor je zatražen za prvoosumnjičenog bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića, zatim pomoćnika direktora Uprave za indirektno oporezivanje Zdravka Cvjetinovića, njegovog brata Zorana i Anesa Sadikovića.

Podsjećamo, navedene osobe uhapšene su u akciji Pandora koju su proveli pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i uhapsili više od 40 osoba na više lokacija širom BiH. Pripadnici Granične policije su na sarajevskom aerodromu pri pokušaju bjekstva uhapsili i bliskog saradnika Anesa Sadikovića, Jusufa Ćovića još jednog osumnjičenog iz predmeta Pandora.

U ovoj istrazi radi se o iznimno velikom broju osumnjičenih osoba s područja BiH, koje se sumnjiče da su vršile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH. 

Dug za neplaćeni PDV i carine u BiH, iznosi oko 300 miliona KM, za koji iznos su uskraćeni država i građani cijele Bosne i Hercegovine, te će Tužilaštvo BiH u sklopu ove istrage istražiti zloupotrebe i krivična djela vezana za višemilionska porezna dugovanja.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, rekao je okupljenim novinarima da je Čaušević pristao na saradnju s ovom pravosudnom institucijom kako bi se razotkrila i ostala imena u ovom predmetu koja se dovode u vezu s poreznim i carinskim utajama.

"Istraga u ovom predmetu bez obzira na mjere zabrane se nastavlja i one idu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih osoba", istakao je Grubešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije