Keljmendi pušten pa ponovo uhapšen

Radiosarajevo.ba
 Keljmendi pušten pa ponovo uhapšen


Misija Europske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) saopćila je da je sinoć uhapsila Nasera Keljmendija, koji je prethodno pušten iz 48 satnog zadržavanja, nakon što ga je uhapsila Policija Kosova u nedjelju, 5. maja oko 20.30 sati.

"Keljmendi je uhapšen u utorak navečer na temelju naloga koji je izdao Euleksov tužitelj iz Ureda Specijalnog tužilaštva Kosova (STK)", navedeno je u saopćenju Euleksa, prenosi Tanjug.

Akcija hapšenja je izvedena u koordinaciji domaćih i Euleksovih tužitelja.

Osumnjičeni je pod istragom i za kaznena djela organiziranog kriminala, dodaje se u saopćenju.

Ovim "hapšenjem" je osigurano da predmet Keljmendija izravno preuzme međunarodni Euleksov tužitelj koji će provesti postupak izručenja pred kosovskim sudovima, u kojima će sigurno biti Euleksovi i kosovski suci.  Na ovaj način je osigurana mogućnost izravnog uključivanja sudaca i tužitelja Euleksa u ovaj postupak.

Ustavom Kosova je regulirano da se državljanin Kosova ne može izručiti drugoj državi zbog kaznenih djela izvršenih u toj državi.

Iako Kosovo, prema mišljenju pravnih stručnjaka, ima sva potrebna pravna akta koja reguliraju pitanje ekstradicije, zbog ne priznavanja Kosova od Bosne i Hercegovine i činjenice da nema sporazuma o pravnoj saradnji BiH i Kosova, očekuje se da u ovom slučaju bude primijenjena Europska konvencija o ekstradiciji.

Još niko službeno ne može potvrditi ima li Keljmendi kosovsko državljanstvo, iako je članovima Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda koji su ga posjetili u pritvoru rekao da je državljanin Kosova.

Postupak izručenja treba se obaviti pred kosovskim sudovima nakon zahtjeva za izručenje koji  će, kako se očekuje, BiH dostaviti preko Euleksa.

Posljednju riječ o izručenju ili ne izručenju Keljmendija nakon okončanja sudskih postupaka treba dati kosovski ministar pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije