Kebo predložio Almu Čolo za sudiju Ustavnog suda FBiH

Radiosarajevo.ba
Kebo predložio Almu Čolo za sudiju Ustavnog suda FBiH

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo uputio je predsjedniku FBiH Živku Budimiru prijedlog da za sudiju Ustavnog suda FBiH imenuje Almu Čolo koja se nalazi na listi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Svjestan odgovornosti za deblokadu Ustavnog suda FBiH i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, Kebo predlaže da jedan od kandidata, prije svega, bude sudija iz reda srpskog naroda. Nesporan razlog za to je činjenica da u sastavu Ustavnog suda FBiH, odlaskom Ranke Cvijić, nedostaje sudija iz reda srpskog naroda. Time bi se stvorili uslovi za izbor sudija u Vijeće za zaštitu vitalnih interesa čiji je Cvijić bila član.

Ovo Vijeće ne može biti formirano i zbog toga što prijedlog sudije iz reda bošnjačkog naroda Edina Muminovića još nije prošao svoju ustavnu proceduru zbog, pored ostalog, zahjeva predsjednika FBiH Živka Budimira za rješavanje spora s Parlamentom Federacije BiH vezano za to, a koji je podnio prošle godine i još ga nije povukao.

Što tiče povlačenja saglasnosti za imenovanje sudije Šahbaza Đihanovića, samo oni koji ne poznaju pravo, te ustavne i zakonske procedure mogu tvrditi da ovaj zahtjev nije pravno provodiv. Naime, izbor sudije Šahbaza Džihanovića nije završen i, prema tome, onaj koji daje saglasnost, u ovom periodu, istu može i povući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije