Kebo povukao saglasnost o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju

Radiosarajevo.ba
Kebo povukao saglasnost o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo uputio je akt predsjedniku FBiH Živku Budimiru, Domu naroda Parlamenta FBiH i Ustavnom sudu FBiH kojim povlači raniju saglasnost za imenovanje Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

"Činjenicom da su predsjednik FBiH Živko Budimir i zamjenik premijera Jerko Ivanković Lijanović pokretanjem postupaka u Ustavnom sudu blokirali imenovanje sudije Edina Muminovića, kojeg je Parlament Federacije potvrdio kao člana Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, formiranje i rad ovog vijeća je onemogućeno, a predsjednik FBiH i zamjenik premijera dodatno zakomplicirali rad najviše sudske instance" , navodi se u današnjem saopćenju iz ureda Mirsada Kebe.

Kako bi deblokirao ovu situaciju i omogućio Ustavnom sudu FBiH da radi u punom kapacitetu, potpredsjednik FBiH Kebo, smatrajući to svojim moralnim činom, povukao je saglasnost datu za imenovanje sudije Šahbaza Džihanovića, navodi se dalje u saopćenje.

Potpredsjednik Kebo insistira da u odluci za imenovanje novih sudija bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda, jer, kako je kazao, štiteći interese bošnjačkog, uvažava nacionalne interese hrvatskog i srpskog naroda i obratno, stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije