Kebo i Radončić o neriješenim političkim ubistvima u FBiH

Radiosarajevo.ba
Kebo i Radončić o neriješenim političkim ubistvima u FBiH

Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine uručio je danas Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH dio dokumentacije koju su ustupili građani, a vezanu za neriješena politička ubistva u Federaciji BiH. Ministar Radončić dokumentaciju će proslijediti nadležnim institucijama na dalji postupak.

Kebo je kazao da imajući puno povjerenje u instuticije BiH i ministra sugurnosti predaje dio dokumentacije koju su mu građani FBiH donijeli nakon konferencije za štampu 3. oktobra, a koju je organizirao u vezi potrebe procesuiranja i rasvjetljavanja političkih ubistava u FBiH.

„Kao legalista ja sam predao čovjeku kojem vjerujem. Dio dokumentacije se nalazi u kasi, a ovdje je siže, CD-ovi i svi dokazi koji će ja vjerujem institucije i tužilaštva imati na uvid i ocijeniti njihovu validnost i korisnost za konačno rasvjetljavanje tih ubistava. Mislim da BiH ne može dalje ako se neke stvari ne riješe“, kazao je Kebo.

On je dodaom objavio je Avaz, da predata dokumentacija nisu dokumenti državnih institucija, već građana koji mogu biti svjedoci. „Dokumenti su potpisani i ljudi su spremni pred nadležnim institucijama govoriti istinu“, dodao je Kebo, kazavši da se u dokumentaciji kriju imena naredbodavaca, od kojih su još uvijek neki politički aktivni i zvučna su imena.

Loša strana prošlosti

Radončić je naglasio da je Ministarstvu sigurnosti izuzetno važna činjenica, da neko ko važi kao antikorupcijski borac, a to je gospodin Kebo, iskazuje povjerenje u ovu instituciju za takve delikatne stvari koja se zove politički motivirana i nerazjašnjena ubistva.

„Vi znate da sam ja i ranije, a naročito od kako sam izabran na mjesto ministra sigurnosti u prioritet rada ovog Ministarstva i agencija za povođenje zakona stavio razrješavanje političkih ubistava. Lično mislim da mi kao zemlja ne možemo ići evropskim putem, ne možemo ispunjavati svoje obaveze ako ne riješimo ponajprije ubistva visokih dužnosnika agnecija za provođenje zakona, a to je bio rahmetli Nedžad Ugljen“, kazao je Radončić.

Tako je ministar Radončić pozivao da se ovoj priči pridruže i svi drugi koji raspolažu relevantnim informacijama koje bi tužiteljima i agencijama za provođenje zakona mogle biti od koristi. 

„Dokle god mi kao društvo ne raščistimo s prošlošću i ono što se zove loša strana te prošlosti, mislim da se naši građani osjećaju nesigurno, porodice ubijenih se osjećaju vrlo nesretno, a i mi kao društvo ne možemo biti zadovoljni da zadnji u Evropi rješavamo stvari koje su mnoge postkonfliktne zemlje riješile znatno ranije“, dodao je Radončić potcrtavajući da će dokumenti, s obzirom da su označeni kao državna tajna, putem pošte biti dostavljeni državnom tužitelju na postupanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije