Kažu da su najljepše sarajevske jeseni: Lišće opada, miriše kesten (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Kažu da su najljepše sarajevske jeseni: Lišće opada, miriše kesten (FOTO)
/ FOTO: Anadolija

Jesen koja je protekle sedmice i kalendarski stigla, u glavnom gradu BiH primjetna je na svakom koraku.

Iako je za ovo godišnje doba prva asocijacija kiša, prema posljednjim prognozama meteorologa, jesen bi ove godine u BiH mogla donijeti natprosječne temperature vezane za ovo godišnje doba, stoga bi "zlatno godišnje doba" mogli provesti u sunčanim danima.

Poznato je da ovo godišnje doba najviše nadahnjuje pjesnike i umjetnike koji su više puta u svojim djelima pisali o jeseni kao o drugom proljeću u kojem je svaki list jedan cvijet.

Jesen i pored kišovitih i sivih dana ima i lijepu stranu a to su zasigurno pastelne boje koje donosi sa sobom. Najpoznatija šetnica u Sarajevu, Vilsonovo šetalište, prepoznatljivo po drveću, proteklih dana obojena je zlatno-žutom bojom koju je poprimilo lišće.

Prilikom šetnje skoro u svakom dijelu grada moguće je naići na plodove divljeg kestena sa kojima se najradije igraju oni najmlađi.

S druge strane, ulični prodavači već peku pitomi kesten koji svojim mirisom mami šetače.

Jesen sa sobom donosi i prepoznatljive plodove koje vežemo za ovo godišnje doba kao i voće i povrće, stoga mandarine već uveliko krase pijačne tezge.

Ovo godišnje doba polako nas uvodi u zimu, a svojim dolaskom skraćuje dane a produžava noći.

Fotoreporter Anadolu Agency kroz svoj objektiv objedinio je sve ljepote jeseni kao i mnogobrojne šetače koji uživaju u neobičnoj ljepoti ovog godišnjeg doba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije