'Kažem li sve što znam o Kačavendi ubiće mi porodicu'

Radiosarajevo.ba
'Kažem li sve što znam o Kačavendi ubiće mi porodicu'


Svećenik Miladin Erkić iz Bijeljine jutros je dobio prijeteće pismo u kome se navodi da će mu ubiti porodicu ako se pojavi u srijedu na Radio televiziji Bosne i Hercegovine (BHT), gdje bi trebalo govoriti o svom iskustvu s vladikom Vasilijem Kačavendom, piše Telegraf.rs.

"Dosta je više šutnje. Molim Boga da dođe vrijeme istine. Živim za dan da istina o zlodjelima Vasilija Kačavende bude objelodanjena i da mnogi časni svećenici odahnu. Uvjeren sam da će mnogi tada progovoriti o strahotama koje doživljavaju od Kačavende. Spreman sam sve ovo da potvrdim pred našim Sinodom, ali i pred svakim drugim organom u zemlji i inostranstvu", poručuje Erkić.

"Izjava Miladina Erkića će biti dostavljena Sinodu Srpske pravoslavne crkve, a kao što je naveo, osim pred Sinodom, spreman je da svedoči pod zakletvom i pred svim domaćim i stranim organima. Takođe, protiv Vasilija Kačavende ću podneti krivičnu prijavu zbog seksualnog zlostavljanja i mobinga nad Erkićem", rekao je Erkićev advokat Duško Tomić.

Gostovanje koje je bilo planirano na BHT u srijedu, otkazano je, a od bijeljinske policije će Erkić biti dodijeljena zaštita. On očekuje pokretanje istrage kako bi se otkrilo tko stoji iza ovog pisma.

"Uplašeni smo, prijete da će nas ubiti! Najviše se plašim za svoju kćer koja ima 21 godinu. Samo želim da se zna istina i da prestane ova tortura koju godinama trpimo. Od svih patnji sam obolio, imam visok šećer. Nadam se da će naša Crkva i policija reagirati kako treba", kaže Erkić.

"Svećenik sam od 1980, a episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije rukopoložio me u Podnovlju u čin jereja. Od samog početka svećeničkog života imao sam neprestane atake na moje tijelo od vladike Kačavende. Bile su to mučne obrane od njegovih čestih nasrtaja", kaže Erkić u izjavi koju je dao svom avokatu Dušku Tomiću, a za koju je dozvolio da bude i javno objavljena.

Zbog odbijanja da mu se "da", ovaj svećenik je, kako tvrdi, bio u Kačavendinoj nemilosti, pa je za tri i po godine premještan na pet parohija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije