IZ / Kavazović i Zukorlić u borbi za titulu reisa: Predstavljanje programa muftijstvima

03. 10. 2019. u 09:04:00 Fena

Shares: 0

Nakon što je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, odustao od kandidature za reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Sabor IZ u BiH će 12. oktobra birati jednog od dva kandidata - Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Mostarski muftija mr. Salem Dedović povukao kandidaturu za reisul-ulemu IZ BiH

Kandidati za poglavara IZ u BiH su započeli predstavljanje programa u muftijstvima širom BiH. 

Aktuelni reisul-ulema dr. Husein ef. Kavazović je u Mostaru započeo predstavljanje program rada IZ u BiH, a kako prenosi agencija MINA i BIR Radio, program je baziran na temelju ostvarenih rezultata i započetih procesa strukturiranja Islamske zajednice (IZ) u kontekstu pozicije, prilika, mogućnosti i realnih potreba njenih članova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i bošnjačkoj dijaspori. 

Usvajanje ustavnih promjena, usaglašavanje Statuta i normativnih akata, bio je jedan od većih izazova s kojima se Zajednica suočavala, te je u tom smislu Kavazović najavio donošenje dva važna reformska akta, Pravilnik o službi i Pravilnik o članarini, kao i restruktuiranje Sabora koji bi trebao dobiti svoj Sekretarijat, a cilj je da se unutar Zajednice potrebni akti brže mogli planirati i usvajati.

Također je i Muamer ef. Zukorlić započeo predstavljanje programa kandidature članovima Izbornog tijela u Goraždu, gdje je prezentirao vlastitu viziju stanja u Islamskoj zajednici i plan rada.

Za Zukorlića je prioritetno pitanje slobode Islamske zajednice, u konkretnom smislu autonomnosti IZ-a, a taj proces treba biti do kraja dovršen.

Smatra da se ne treba boriti na prevaspitavanju političara, već treba napraviti neku distancu od 'strančarenja', a to ne znači da Islamska zajednica ne smije imati svoj politički stav, „samo se ne smije baviti straničarenjem, jer to postaje osnov podjela u džematima i svim strukturama“.

Kandidati za reisul-ulemu će do 12. oktobra svoj program predstaviti u svim muftijstvima, a kako je u izjavi podsjetio savjetnik za medije reisul-uleme Muhamed Jusić, „to je predstavljanje programa rada Islamske zajednice, a ne politička izborna kampanja, kako mnogi hoće da je predstave“. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA