Katastrofa u Sarajevu: Od posljedica COVID-a od jučer umrlo sedam osoba

1
Radiosarajevo.ba
Katastrofa u Sarajevu: Od posljedica COVID-a od jučer umrlo sedam osoba
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

Proteklog dana, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.003 uzorka, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS. U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavio 171 naš sugrađanin, dok je nažalost sedam osoba preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih je 185 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,95 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 148 pacijenata, a u Općoj bolnici “rim.dr. Abdulah Nakaš 63. Na respiratoru je ukupno 16 pacijenata, od kojih dva koriste kontinuiranu mehaničku ventilaciju, a njih 14 je na neinvenzivnoj ventilaciji. Kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.310 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.876 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 58.092 osobe zaražene koronavirusom, te 55.409 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 174, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 288.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 324 pacijenta, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzet je 641 PCR bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7.30 do 20 sati. COVID-pozivni centar zabilježio je 352 poziva, a obavljen je i 239 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 2.024 doze vakcina, i to: 1.936 na Zetri i 88 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja. Na Zetri i dalje traju Dani otvorenih vrata, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina. Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije