Kasumović o anarhiji u BiH

Radiosarajevo.ba
Kasumović o anarhiji u BiH

Ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude obustavljena nelegalna raspodjela sredstava entitetima koju bez ikakve osnove provodi Uprava za indirektno oporezivanje, obratit ćemo se Tužilaštvu BiH, izjavio je zamjenik ministra finansija i trezora BiHFuad Kasumović.

On je istakao da je veoma opasno uvoditi anarhiju u državu, da su zakoni koji reguliraju oblast budžeta doneseni i sve je propisano. Kasumović tvrdi da "pojedinci hoće da iskoriste ovu situaciju i da vrate određene nadležnosti s države na entitete".

Ministarstvo finansija i trezora BiH već pet mjeseci upozorava na činjenicu da je jedini validan budžet onaj koji je objavljen u Službenom listu BiH.

"Sve isplate su obustavljene jer Ministarstvo finansija i trezora BiH mora poštovati zakone ove države. Ne smijemo raditi mimo zakona. Uprava za indirektno oporezivanje vrši nelegalnu raspodjelu sredstava entitetima jer je na nju izvršen pritisak od Nikole Špirića, budućeg ministra finansija i predsjednika Upravnog odbora UIO BiH ", kategoričan je Kasumović u izjavi za novinsku agenciju Fena.

UIO je tražio tumačenje Odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2012., a koja kaže da je riječ o iznosu od 1/4 budžeta za 2011.

"Ponavljam, budžeta za 2011. još uvijek nema jer nije objavljen u Službenom listu BiH, dakle, nije validan", kazao je Kasumović i nastavio:

"Jutros smo imali kolegij u Ministarstvu i nije nam jasno šta je problem s objavljivanjem budžeta u Službenom listu. U međuvremenu, nikome ne možemo isplatiti ni marku, a kamoli nešto više. Ljudi odgađaju obaveze jer im ne možemo platiti ni gorivo. Plate za decembar 2011. su isplaćene, a šta će biti dalje ne znamo".

Sa druge strane, u UIO BiH tvrde da je raspodjela sredstava legitimna jer je u Službenom listu BiH već objavljena Odluka Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju institucija. Objašnjavajući kako su Ministarstvu finansija i trezora BiH već tri puta službeno pisali tražeći njihov stav, iz Uprave su naveli da odgovor Ministarstva još nisu dobili. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije