Karkin potvrdio hapšenje Anesa Sadikovića

Radiosarajevo.ba
Karkin potvrdio hapšenje Anesa Sadikovića

Sarajevski advokat Rusmir Karkin potvrdio je za agenciju Anadolija da je Anes Sadiković, kojeg lokalni mediji tituliraju kao kralja šverca tekstilom, lišen slobode u okviru policijske akcije pod kodnim imenom Boss.
 
Rusmir Karkin, je zajedno s Fahrijom Karkinom, i branio Sadikovića u drugim slučajevima. Fahrija i Rusmir Karkin će vjerovatno zastupati Sadikovića i ovom postupku.
 
"Znamo samo da je lišen slobode. Nemamo dodatnih informacija o ovom slučaju", rekao je Karkin.
 
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nisu htjeli potvrditi, niti demantirati informaciju o hapšenju Sadikovića, kao ni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). U Tužilaštvu BiH ističu tek da su još uvijek u toku saslušanja, nakon čega će izdati saopćenje za javnost.
 
Iz SIPA-e je potvrđeno da je uhapšeno sedam osoba, ali njihova imena nisu otkrivena.
 
"Lišeni slobode utajili najmanje 3,5 miliona KM za pola godine", saopćeno je iz SIPA-e.
 
U pretresima više desetina stambenih, poslovnih i prodajnih objekata, i to: Eko San, Janus, Sa Tours i Bosna Expres, te druge pokretne i nepokretne imovine koju su koristili članovi navedene grupe, pronađen je i privremeno oduzet dokazni materijal, finansijsko-poslovna dokumentacija, mobilni telefoni, telefonske kartice, vatreno oružje, računarska i druga oprema koja je korištena za izvršenje spomenutih i drugih krivičnih djela. Također, pronađena i veća količina novca. Samo u jednom sefu nalazilo se 100 hiljada maraka.

Uhapšene osobe danas će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organiziranog kriminala, a u vezi s poreznom utajom, carinskom prevarom i pranjem novca, biti predati Tužilaštvu BiH.
 
Anes Sadiković je i ranije bio dovođen u vezu  s učešćem u teškim krivičnim djelima, poput pokušaja ubistva, paljenja kamiona sa robom i drugim krvičnim djelima. Tužilaštvo ga je optužilo za paljenje kamiona firme Urgent Ismeta Hajdarpašića na Lapišnici nadomak Sarajeva, u maju 2007. godine. Prema optužnici, Sadiković je ubijenom Ramizu Delaliću Ćeli ponudio 20 hiljada maraka za svaki zapaljeni kamion firme Urgent.
 
Tužilaštvo ga tereti i za napad na imovinu, odnosno paljenje kamiona sa robom firmi Hari i Hari 2, vlasnika Nedžada Agovića. Sadiković se 2009. godine dovodio u vezu i sa drogom koju je zaplijenila bugarska policija. Tada su pronađena 44 kilograma heroina. Advokat Karkin tada je negirao vezu Sadikovića s ovim slučajem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije