Kardinal Puljić nije podnio krivičnu prijavu zbog predstave na MESS-u

Fena
Kardinal Puljić nije podnio krivičnu prijavu zbog predstave na MESS-u
Sinoć su se u medijima pojavili pojedini natpisi kako je nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić podnio kaznenu prijavu Tužilaštvu BiH zbog predstave Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", koje je danas sam kardinal demantovao.

Kako stoji u saopćenju Katoličke tiskovne agencije (KTA), a koje prenosi Fena, povodom predstave koja je sinoć prikazana na sarajevskom festivalu MESS i koja je izazvala buru negativnih reakcija i komentara, kardinal Puljić nije podnio zvaničnu prijavu, nego je poslao pismo Tužilaštvu BiH, gradonačelniku Sarajeva, predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo i Apostolskoj Nuncijaturi u BiH.

Ovim pismom, kardinal Puljić, tražio je pravnu zaštitu poštivanja vjerskog dostojanstva i poštivanja vjerskih osjećanja, ne želivši podnijeti formalnu krivičnu prijavu koju, kako kaže, nema namjeru podnositi.

U pismu kardinala Puljića navodi se kako predstava Olivera Frljića "blasfemno vrijeđa osjećaje kršćana", te da je potez organizatora da se spomenuta predstava prikaže u Sarajevu neshvatljiva s obzirom da je Sarajevo "multikonfesionalna i posebno osjetljivo sredina".

"Velike napore ulažemo u proces pomirenja i dijaloga. Ovakvo djelo duboko vrijeđa kršćane. Pogotovo je nerazumljivo stavljanje na program to djelo koje je vrlo negativno ocijenjeno u Beču, koji daleko lakše podnosi ovakav pristup. Očekujemo zakonsku zaštitu vjerskih prava i sloboda u ovoj multikonfesionalnoj sredini", stoji u spomenutom pismu.

Kardinal Puljić pozvao se na članak 5. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojem se, među ostalim, navodi kako su zabranjeni
napadi i uvrede vjerskih službenika, kao i aktivnosti ili djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv bilo koje crkve ili vjerske zajednice te omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije