Karajbić o novom Zakonu o PIO: Čak 370.000 radnika u FBiH će imati manje penzije

Radiosarajevo.ba
Karajbić o novom Zakonu o PIO: Čak 370.000 radnika u FBiH će imati manje penzije

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić je na današnjoj press konferenciji još jednom ponovio stav SDP BiH o tome kako je predloženi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) u FBiH loš.

 „Loš je iz niza razloga. Loš je prvenstveno zato što velikoj većini budućih penzionera znatno snižava penzije u odnosu na one koje bi imali da odu u penziju prema trenutnom Zakonu. To je besmisleno, nepravedno i za SDP BiH apsolutno neprihvatljivo. Dalje, predloženi Zakon je suprotan Strategiji reforme PIO, koju je usvojio Parlament Federacije BiH. Suština te strategije jeste da bodovni sistem, koji treba uvesti novim Zakonom, osigura da buduće penzije budu približno jednake penzijama koje se ostvaruju prema trenutnom Zakonu. 

 Svjedoci smo protesta policajaca koji su postali svjesni ovog smanjenja, ali isti problem osim policajaca imat će i stotine hiljada drugih radnika, odnosno budućih penzionera u FBiH. Budući Zakon o PIO će se odnositi upravo na te ljude – buduće penzionere, a trenutne radnike“, naveo je Karajbić i dodao kako je proces donošenja Zakona aktuelna SDA-HDZ-SBB Vlada provela i provodi potpuno netransparentno i nakaradno.

 „Radi se o izuzetno važnom i sistemskom Zakonu i usvajati nešto na takav način, a pogotovo Zakon od kojeg najdirektnije ovisi egzistencija ogromnog broja građana, jeste nedopustivo i neprihvatljivo. Vlada nije ponudila skoro nikakve izračune. Ono što građane najviše zanima jeste hoće li im biti manja ili veća penzija, a to Vlada neće da objelodani. Zašto neće, odgovor je logičan – zato što će im penzije biti manje. Takvo ponašanje aktuelne vlasti je strašno“, rekao je Karajbić, koji je naveo kako je SDP BiH već napravio izračune budućih penzija.

 „Dakle, prema Zakonu kojeg predlaže Vlada SDA-SBB i HDZ znači da će manje penzije imati svi radnici koji rade za plate koje su jednake prosječnoj plati ili manje od prosječne plate. Takvih je 73 posto trenutno zaposlenih u FBiH ili negdje oko 370.000 radnika. Vlast koju je vodio SDP povećala je penzije za više od 10 posto svim penzionerima. Sada vlast SDA-SBB i HDZ predlaže zakon kojim se to želi anulirati kod svih budućih penzionera. Mi smo uložili stotinu amandmana na zakon i niti jedan Vlada nije prihvatila. Kolege zastupnici su imali desetine drugih amandmana i ponovo niti jedan nije prihvaćen.

 SDA-ov premijer Fadil Novalić je jednom prilikom i priznao da penzije trebaju biti manje i da je to pošteno. Najveći broj penzionera jedva preživljava i jedino može biti pošteno da se visina penzije podiže. To je jedna od osnovnih razlika između SDP-a i SDA-HDZ i SBB. Kakva je to reforma, da ionako siromašne ljude pravite još siromašnijim?“, objašnjava Karajbić i na kraju navodi još jedan primjer iz ovog Zakona, koji govori o tome koliko je on loš.

 „Zakon omogućava svim kantonima da sami donose propise o beneficiranom stažu. To do sada nije postojalo. Ovdje SDA ponovo pravi ustupak HDZ-u, koji tako pravi svoj zamišljeni treći entitet, ali istovremeno otvara Pandorinu kutiju da svaki kanton donosi nekakve svoje propise o beneficiranom stažu, koji će koštati ko zna koliko. Vlada pravi veliku grešku sa ovim zakonom koja se neće moći lako popraviti u budućnosti, jer ovakvi zakoni se ne mogu mijenjati svakih par godina, jer se tako može srušiti cijeli sistem“, zaključio je Karajbić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije