Karadžiću dodijeljen britanski advokat

Radiosarajevo.ba
Karadžiću dodijeljen britanski advokat

Sekretarijat Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) imenovao je u četvrtak britanskog advokata Richarda Harveyja da zastupa bivšeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića, doznaje se od Karadžićeva pravnog savjetnika, javljaju agencije.

„Sekretarijat nas je danas izvijestio da je imenovao advokata Richarda Harveyja“, rekao je Marko Sladojević, jedan od Karadžićevih pravnih savjetnika koji mu pomažu u pripremi odbrane.

ICTY je 5. novembra odlučio dodijeliti advokata Karadžiću, koji je bojkotirao prve rasprave u svom suđenju koje je počelo 26. oktobra, uz obrazloženje da nije imao dovoljno vremena za pripremu svoje odbrane koju sam iznosi. No advokata će se pozvati da zastupa optuženog samo ako ovaj ustraje u odbijanju da prisustvuje svom suđenju odgođenom za 1. mart 2010.

Karadžić, optužen za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti zbog svoje uloge u ratu u Bosni (1992.-1995.) u kojemu je život izgubilo oko 100.000 ljudi, zatražio je mogućnost žalbe na tu odluku i mogućnost da sam bira svog branitelja, piše Dnevnik.hr.

„Karadžić neće surađivati s advokatom kojeg mu je dodijelio sekretarijat“, istaknuo je Sladojević. „On i dalje traži popis svih advokata registriranih pri ICTY-ju kako bi sam mogao izabrati advokata i kako bi se mogao žaliti na odluku“, dodao je.

Richard Harvey, član londonskog advokatskog ureda, javio se kao dragovoljac da zastupa Karadžića, kako je izvijestila holandska novinska agencija ANP. Harvey je već branio optuženike na ICTY-ju i na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije