Karadžića nazvao zločincem: "Uvrijeđena patriotska osjećanja srpskog naroda"

Radiosarajevo.ba
Karadžića nazvao zločincem: "Uvrijeđena patriotska osjećanja srpskog naroda"
Foto: Foca24.info / Skupština opštine Foča
Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su jučer zaključak kojim se najoštrije osuđuje istupanje predsjednika SO Foča, Izeta Spahića, na prethodnom zasjedanju.

Spahić je tada rekao da je za njega Radovan Karadžić najveći ratni zločinac, što je, kako je naveo, potvrđeno presudom Međunarodnog suda u Hagu.

U zaključku, za koji je glasao 21 odbornik, dok su dva odbornika iz Stranke demokratske akcije bila protiv, stoji:

"SO Foča najoštrije osuđuje istup predsjednika Skupštine opštine Foča na posljednjoj sjednici kojim su uvrijeđena nacionalna i patriotska osjećanja srpskog naroda. Izjava ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, politički je štetna i nepromišljena. Tom izjavom je prekšen član 14. etičkog kodeksa po kome su svi odbornici obavezni da se ponašajuu skladu sa Statutom, poštujući jednaka prava i uvjerenja drugih. Skupština ubuduće neće tolerisati ovakva i slična ponašanja i istupe, bez obzira od koga oni dolaze."

Skupštini su prisustvovali i predstavnici boračkih kategorija koji su iznijeli zajednički stav da je ta izjava velika uvreda za sve borce Vojske RS-a, porodice poginulih boraca kao i ratne vojne invalide, te da će nastaviti sa inicijativom da se na dnevni red Skupštine opštine uvrsti prijedlog za smjenu predsjednika Spahića. Inicijativu Boračke organizacije Foča podržao je i Savez ratnih vojnih invalida RS-a.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić izrazio je nadu da ovakve teme više neće dolaziti na dnevni red lokalnog parlamenta i pozvao Boračku organizaciju da se ne svrstava ni na jednu stranu, te da se u okviru svojih nadležnosti, a u vezi razmišljanja o aktuelnim temama, uklopi sa razmišljanjima političkih partija, jer politički život u jednoj lokalnoj zajednici ne mogu kreirati nevladine i druge organizacije, već političke partije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije