Karadžić traži da se prihvati svjedočenje Tomaševića

Radiosarajevo.ba
Karadžić traži da se prihvati svjedočenje Tomaševića

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić traži da se u skladu s pravilom 92 bis Pravilnika o postupku i dokazima prihvati transkript intervjua sa Nikolom Tomaševićom, sudijom Vojnog suda Vojske Republike Srpske u Banjaluci, prenosi Srna.

Svjedočenje Tomaševića relevantno je da pokaže da nije postojala ni politika ni praksa da se ne kažnjavaju zločini Srba nad muslimanima i Hrvatima, navodi se u zahtjevu Karadžića.

"Njegova izjava direktno opovrgava navode iz optužnice da srpske vlasti nisu kažnjavale zločine Srba protiv nesrpskog stanovništva, uključujući pojedince čije je oslobođenje naredio sam Tomašević", navodi se u zahtjevu Karadžića.

U zahtjevu se podsjeća da je Sudsko vijeće kao obrazloženje poziva za Tomaševićevo svjedočenje navelo da su informacije kojim raspolaže relevantne i od značajne pomoći za odbranu.

U zahtjevu se podsjeća da je Tomašević tokom intervjua priznao da nije postojala nacionalna politika neprovođenja zakona, odnosno nekažnjavanja Srba za zločine u kojima su žrtve bili Hrvati ili muslimani, te objasnio da odluke koje je donio da oslobodi neka lica optužena za ubistvo muslimana ili Hrvata nisu bazirana na politici opraštanja takvih krivičnih djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije