Karadžić: Srebreničani dobrovoljno otišli

Radiosarajevo.ba
Karadžić: Srebreničani dobrovoljno otišli


Bivši premijer Republike Srpske (RS) Dušan Kozić je pred Tribunalom u Haagu izjavio da Radovan Karadžić, kao predsjednik RS, nikada nije ''počinio, naredio, podržavao, niti na bilo koji način uticao na počinjenje ratnih zločina nad nesrbima''.

Prema riječima svjedoka, Karadžić je 'dao podršku' odluci vlade RS-a o prikupljanju informacija o svim zločinima, bez obzira na nacionalnost počinilaca i žrtava, javlja Justice Report - BIRN.

Kozić, koji je bio predsjednik Vlade RS 1994. i 1995., tvrdio je i da je bošnjačko stanovništvo svojom voljom napustilo Srebrenicu nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela tu enklavu u julu 1995. godine.

Svjedok je potvrdio da je vladina delegacija u julu 1995. posjetila Srebrenicu i da su, na zahtjev VRS-a, 'mobilisana' sva prevozna sredstva radi ''evakuacije Muslimana, na njihov zahtjev''. Vlada za tu evakuaciju, po Koziću, nije imala unaprijed pripremljene planove.

Optužnica Karadžića, pored ostalog, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka.

Svjedok je izjavio da ni u jednom izvještaju koji je Vlada RS-a primila nije bilo pomenuto strijeljanje zarobljenika.

Vlada RS-a, kako je Kozić izjavio, nastojala je da uspostavi red i zakon i da ''učini nemogućim zloupotrebe u vojsci i policiji''. Takođe, vlada je pokušavala da 'suzbije samovolju', ratnih predsjedništava u opštinama, suspendujući njihove odluke.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su svjedoku predočili dokumente međunarodnih zvaničnika po kojima odlazak Bošnjaka iz Srebrenice nije bio dobrovoljan, već prisilan. Na pitanje da li i dalje tvrdi da su mještani ''sami odlučili da odu'', Kozić je odgovorio: ''Naravno, bili su uplašeni i iscrpljeni poslije tri i po godine rata”, ali da ih “niko nije molio, niti tjerao da odu''.

Kozić je ostao pri iskazu da evakuacija srebreničkih Bošnjaka nije bila unaprijed planirana i nakon što mu je zastupnica optužbe iznijela navode da su već 12. jula 1992. godine u okolini Potočara, gdje su bile hiljade izbjeglica, angažovane 'stotine kamiona' i autobusa za njihov prevoz.

Kozić je i nakon što su mu pokazani dokazi o tome da do 14. jula 1997. u Srebrenici više nije bilo nijednog Bošnjaka, tvrdio da to nije tačno.

Tužioci su osporavali kredibilitet svjedoka prikazujući dokumente po kojima je bio umiješan u prebacivanje oružja u Bileću 1991., ali je Kozić to negirao, tvrdeći da je taj transport bio namijenjen Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Karadžić je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. april.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije