Karadžić se ni danas neće pojaviti u sudnici

Radiosarajevo.ba
Karadžić se ni danas neće pojaviti u sudnici

U Haaškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje za ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i genocid bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tužilaštvo bi danas trebalo nastaviti izlaganje uvodne riječi započeto 27. oktobra kada se Karadžić nije pojavio u sudnici, pravdajući svoj izostanak time da nema dovoljno vremena za spremanje odbrane.

Karadžićevi pravni savjetnici su već najavili da se on ni danas neće pojaviti u sudnici, a Vijeće njegov izostanak tretira kao „odricanje od prava da se prisustvuje suđenju“. S tim u vezi, prema posljednjem stavu Sudskog vijeća, ukoliko se Karadžić i danas ne pojavi u sudnici, biće naloženo stranama u postupku da izlože svoje viđenje nastavka procesa.

Jedno od rješenje za kojim bi Sudsko vijeće moglo posegnuti jeste nametanje advokata Radovanu Karadžiću i s tim vezano imenovanje „prijatelja suda“ za ovaj predmet.

Prošle sedmice je Vijeće odbilo Karadžićev zahtjev za odgađanjem početka suđenja do marta 2010., obrazlažući svoju odluku time da Karadžić nije predočio niti jedan valjan razlog za takav zahtjev. Prema odluci Vijeća, Karadžićevi zahtjevi za analizom i pregledanjem svih akata i svakog dokumenta vezanog za cijeli proces i optužnicu nisu dovoljno jaki i valjani razlozi za odgađanje suđenja.

Pored svega, Tribunal je u petak najavio prva dva svjedoka u procesu, koji bi se na suđenju trebali pojaviti u srijedu 4. novembra. Jedan je zaštićeni svjedok, dok je drugi Sulejman Crnčalo, koji je već svjedočio u procesu protiv Momčila Krajišnika.

Vezano: ICTY: Karažić najavio dolazak u sudnicu za utorak

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije