Karadžić privremeno na slobodi?

Radiosarajevo.ba
Karadžić privremeno na slobodi?
/ FOTO: EPA/Radiosarajevo.ba
Haški osuđenik Radovan Karadžić mogao bi privremeno biti pušten na slobodu.

 

Karadžić bi mogao završiti na slobodi kako bi posjetio grob svog mlađeg brata Ivana i održao mu četerdesetodnevni spomen, izjavio je odvjetnik Goran Petronijević u ekskluzivnom intervjuu za rusku televiziju Carigrad.

 

Prema riječima Petronijevića, sve garancije od srpskih vlasti su već osigurane.

 

Pored toga, i Republika Srpska je Haškom tribunalu poslala dokumenta koja garantiraju povratak Radovana Kardžića u slučaju da mu se omogući dolazak u domovinu.

 

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko vijeće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje taoca i brojne ratne zločine u sedam općina u BiH.

 

On je zatim zatražio od sudskog mehanizma u Hagu dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu zbog „neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu obrane, pišu Nezavisne, te je nemoguće do utvrđenog roka podnijeti smislenu žalbu".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije