Karadžić ponovo odbio prisustvovati suđenju

Radiosarajevo.ba
Karadžić ponovo odbio prisustvovati suđenju
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, odbio je na raspravi o nastavku njegovog suđenja pred Haškim tribunalom da prisustvuje glavnom pretresu, tvrdeći da mu nije omogućeno da se pripremo za suđenje, javlja RSE.

Suci Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavili su u utorak da će tokom sedmice donijeti odluku o nastavku suđenja bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji bojkotira svoje suđenje, prenosi Fena.

"Odgodit ćemo suđenje u očekivanju odluke Vijeća, izjavio je južnokorejski sudac O-Gon Kwon,otkazavši raspravu predviđenu za srijedu u toku koje se trebao saslušati prvi svjedok optužbe.

Radovan Karadžić ponovio je u utorak da nije spreman za svoje suđenje jer nema dovoljno vremena da pripremi odbranu, koju će sam voditi.

I bez njega u sudnici je haaški tužitelj Alain Tieger u ponedjeljak završio iznošenje uvodnih riječi.

Ozračje terora u Sarajevu

"Optuženi je znao da su tijekom 44-mjesečne opsade Sarajeva njegove snage ciljano ubijale civile, gađajući ih bombama i snajperima i tako stvarajući ozračje terora u gradu", rekao je tužitelj Tieger. Dodao je kako je Karadžić, umjesto da spriječi i kazni zločine, na njih poticao.

Karadžića čeka 11 tačaka optužnice za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog uloge u ratu u Bosni od 1992. do 1995. godine u kojem je, prema službenim podacima, poginulo oko 100.00 ljudi, piše Jutarnji list.

Optužba protiv Karadžića uključuje i opsadu Sarajeva, koja je završila u novembru 1995., nakon što je pobijeno 10.000 ljudi. Karadžić će odgovarati i za masakr u Srebrenici, što je Tieger nazvao “jednim od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji”.

Odluka je na sucu

Sudac O Gon-Kwon najavio je da će donijeti odluku nakon što sasluša prijedloge obiju strana, optuženog Karadžića i Tužiteljstva. Jedna je od mogućnosti da se Karadžiću nametne branitelj.

Utom slučaju suđenje ne bi moglo biti odmah nastavljeno jer bi svaki odvjetnik tražio određeno vrijeme za pripremu. Druga je mogućnost da se Karadžić nastavi braniti sam, ali da se imenuje ugledni odvjetnik kao amicus curiae (prijatelj suda) koji će mu stajati pri ruci, stoji na portalu Jutarnji.hr

Karadžić i dalje traži dodatnih deset mjeseci


U razgovoru za BBC Svetozar Vujačić, Karadžićev pravni savjetnik govori o mogućem ishodu današnje statusne konferencije.

Karadžić će se, prema njegovim riječima, pojaviti na raspravi, ali neće odstupiti od zahtjeva da mu se za pripremu odbrane dodjeli više vremena:

"Sigurno će on doći. On hoće time da kaže da on ne bojkotuje ni suđenje ni sud i ponovit će zahtjev da mu se da dodatnih deset mjeseci da pripremi odbranu."

Vujačić dodaje da postoji mogućnost da Karadžić odstupi od tog zahtjeva, ali najviše za mjesec dana, jer se, kako kaže, radi o milion i trista hiljada stranica materijala.

Karadžić ni po koju cijenu neće prihvatiti nametnutog branioca, a ukoliko dođe do takve odluke suda on će preduzeti radikalne mjere koje mu stoje na raspolaganju.

Na pitanje BBC-ja da li pritom misli na štrajk glađu, Vujačić je odgovorio da Karadžić nema druge mogućnosti.

Vezano: I bez Karadžića nije umanjena težina dokaza

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije