Karadžić pitao Mladića: Da li ste me informisali da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani?

Radiosarajevo.ba
Karadžić pitao Mladića: Da li ste me informisali da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani?

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, bio je danas u sudnici Haškog tribunala gdje je trebalo da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske. Međutim, na svako pitanje koje mu je postavljeno dao je isti odgovor kako "ne može i ne želi da svjedoči zbog zdravstvenog stanja".

Nakon "nove predstave" u sada već prepoznatljivom Mladićevom stilu i pauze koju je dao predsjedavajući Pretresnog vijeća O-Gon Kwon, Karadžiću je dozvoljeno da postavlja pitanja Mladiću.

Karadžić je tražio da Vijeće dozvoli Mladiću da pročita izjavu koju je napisao.

"Generale, htjeli ste nešto reći Vijeću i ne bih htio da vas uskratim. Mogu li da Vas zamolim da to sada kažete u okviru svjedočenja", obratio se Karadžić Mladiću.

Međutim, Vijeće to nije dozvolilo te je zatražilo od Karadžića da počne postavljati pitanja.

Na Karadžićevo pitanje "koje je dužnosti Mladić obavljao tokom vojničke karijere", Mladić je odgovorio kako mu je " 71. godina, te kako je bio na brojnim dužnostima u svojoj karijeri od 1965. kada sam postao oficir pa ga nisu uhapsili".

"Na to vaše pitanje ću odgovoriti da ima u mom dosjeu kad sam na kojoj dužnosti bio. Službovao sam u miru na prostoru Makedonije, u Skoplju, Kumanovu, Ohridu, Šipu...", kazao je Mladić.

Nakon toga je izjavio "Ja ovdje prisutni ne mogu i ne želim da svjedočim zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu advokata, izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu. Pošto mi ne dozvoljava sudija, ja sam napisao sedam strana koje su interesantne. Ja bih zamolio da pročitam javno, da svi čuju. To će razumjeti naš narod, jer ja ne branim ni sebe ni tebe već mi branimo svoj narod", kazao je Mladić.

Karadžić je postavio Mladiću još nekoliko pitanja na koja je on dao isti odgovor.

Da li ste me ikada informisali usmeno ili pismeno da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani da ih strijeljaju ili da su već strijeljani? Da li smo se ikada dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, bombardovanju ili snajperisanju? Šta su bili razlozi za granatiranje ili snajpersko djelovanje naše vojske prema Sarajevu? Da li je među nama dvojicom ili u našem rukovodstvu postojao dogovor ili razumijevanje da se protjeraju Muslimani i Hrvati koji su živjeli na teritorijama pod kontrolom srpskih snaga?, pitao je Karadžić Mladića.

On je poslije svakog pitanja ponovio da "ne može da svjedoči zbog zdravstvenog stanja".

Mladić je naglašavao da traži da mu dozvole da pročita izjavu koju je napisao na sedam strana, ali predsjedavajući Pretresnog vijeća O-Gon Kwon je to odbio.

"Sedam strana nije mnogo, a bit će interesantno", kazao je Mladić.
"Zabranili su da govorim ono što sam napisao. Potvrđujete moju tezu da Tribunal nije sud već satanski sud", rekao je Mladić kada su mu kazali da je njegovo svjedočenje završeno.

"Radovane, hvala i izvini molim te, ne daju mi idioti", rekao je Mladić Karadžiću kada je izlazio iz sudnice.

Mladiću i Karadžiću se u Tribunalu u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. i u toku je završna faza izvođenja dokaza odbrane, koja bi trebalo da bude okončana u martu svjedočenjem optuženog. Interes za ovo svjedočenje je veliki, posebno zbog činjenice da su nekadašnje vođe Srba u BiH u ratnom periodu bile u sukobu, o čemu su govorili i svjedoci na oba suđenja. S obzirom  na to da se brani sam, Karadžić će Mladiću direktno postavljati pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije