Karadžić oslobođen jedne optužbe za genocid

Radiosarajevo.ba
Karadžić oslobođen jedne optužbe za genocid

Haaški tribunal oslobodio je danas Radovana Karadžića jedne od dvije tačke optužnice za genocid, javlja AP.
Odluka Tribunala dešava se na polovini sudskog procesa koji se u Haagu vodi protiv Karadžića

Suci su izjavili kako tužioci nisu predstavili dovoljno dokaza da se podrži tačka optužnice o genocidu koja uključuje masovna ubistva, istjerivanje i progon Muslimana i Hrvata iz nekoliko bh. gradova na početku posljednjeg rata u našoj zemlji.

Suđenje se nastavlja 16. oktobra

AP navodi da suci nisu odbacili preostalih deset tačaka optužnice, među kojima je ona za genocid počinjen u julu 1995. nad Srebreničanima. Tako će se suđenje protiv Karadžića nastaviti, dokaznim postupkom optuženikove odbrane, 16. oktobra.

Ovaj Tribunal dopušta optuženicima da traže slobodu nakon što tužioci završe sa izlaganjem slučaja. Ranije ovog mjeseca, podsjeća se, Karadžić je od sudija zatražio da se odbaci svih 11 tačaka optužnice protiv njega, navodeći da tužioci nisu uspjeli da ih dokažu.

Saopštavajući odluku, predsjedavajući Sudskog vijećaO-Gon Kvon je rekao da dokazi koje su predočili tužioci nisu dovoljni za dokazivanje tačke optužnice. U toj tačci se navodilo da su snage bosanskih Srba u opštinamaBratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Muslimane i Hrvate “unište u potpunosti ili djelimično kao etničke grupe”, objavio je Justice Report - BIRN.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije