Karadžić bez pravnih savjetnika

Radiosarajevo.ba
Karadžić bez pravnih savjetnika

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), zatražio je od Haškog tribunala dodatno vrijeme za pripremu svoje odbrane nakon što je odbijen zahtjev njegovih pravnih savjetnika za finansiranje njihovog dosadašnjeg rada.

U septembru i oktobru 2009. godine, pravni tim Radovana Karadžića tražio je da im se odobri novac za pripremu njegove odbrane, te dodatno vrijeme od 7.500 sati za pripremu za ovaj “kompleksni slučaj”.

Tada je istaknuto da je dodatno vrijeme potrebno jer Tužilaštvo želi saslušati 480 svjedoka, što je, kako je kazao, “najveći broj predloženih svjedoka pred Tribunalom”, kao i za analize velikog broja dokaza.

Haški tribunal je 5. novembra donio odluku kojom su njihovi zahtjevi za plaćanje odbijeni, te su oni, počevši od 10. novembra, prestali raditi, uključujući i vođu tima, američkog advokata Petera Robinsona.

Sekretarijat Haškog tribunala prethodno je odobrio plaćanje osam osoba u pravnom timu, i to od 15 do 35 eura na sat.

Karadžić se tereti za genocid počinjen u Srebrenici i u 10 drugih općina u BiH, kao i za kampanju snajperisanja i granatiranja Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), nakon odbijanja Karadžića da se pojavi tokom izvođenja uvodnih riječi Tužilaštva, donio je odluku da suđenje počne 1. marta 2010. godine.

Optuženi insistira da se brani sam, rekavši pri prvom pojavljivanju da ima “nevidljivog savjetnika”. U pripremi odbrane mu pomaže grupa iskusnih međunarodnih pravnih eksperata, te neki s prostora nekadašnje Jugoslavije.
 
bim.ba/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije