BiH / Kapov Han: Otvoreno spomen obilježje šehidima i civilnim žrtvama Čajniča

07. 09. 2019. u 16:29:00 Fena

Shares: 682

U haremu džamije u mjestu Kapov Han u Čajniču uz prigodan vjerski program danas je otvoreno centralno spomen obilježje šehidima i civilnim žrtvama sa područja ove općine, koji su svirepo ubijeni.

Spomen obilježje sa uklesanim imenima 238 žrtava otkrili  su članovi porodica stradalih Amir Paldum i Munevera Uglješa te predsjednik Udruženja Bošnjaka povratnika u Čajniču Izet Alihodžić.

Naglašeno je da će ono  biti trajna opomena i podsjetnik na razmjere zločina počinjenih nad čajničkim Bošnjacima u proteklom ratu.

"Nikada ne smijemo zaboraviti obilježavati Mostinu jer je to najveće stratište našeg naroda. Nikada ne smijemo prestati pričati i zaboraviti onu majku iz Mahrevića koja je ubijena sa dvoje djece u naručju, jedno je imalo godinu dana, a drugo dvije i pol. Ono od godinu ubijeno je u majčinom krilu sa flašicom čaja u ruci. Nikada ne smijemo zaboraviti onu našu djecu spaljenu u Medoševićima. O tome moramo učiti i našu djecu, da su svi ubijeni samo zato što su muslimani a to su činili oni  s kojima smo dijelili komšiluk, išli u školu", poručio je Alihodžić.

Dodao je da je trajna obaveza  podsjećanje na vrijeme zla kroz koji su Bošnjaci ovog kraja prošli.

"Ovo mjesto je hodočašće svakom čajničkom Bošnjaku da dođe ovdje sa potomcima i oda počast onima čija su imena uklesana te  da gaji nezaborav", istakao je Alihodžić.

Podsjetio je da su na spomen obilježju uklesana i imena šest dobitnika najvećih ratnih priznanja, među njima i ratnog komandanta, načelnika štaba 43. Drinske udarne brigade (DUB) Ferida Dizdarevića.   

O kontinuitetu zločina nad Bošnjacima govorio je i  muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, naglasivši i da je  ovo prva generacija koja o njima govori sama.

"Zašto smo mi prva generacija Bošnjaka koja o zulumu koji nam se ponavlja, sada piše sama o sebi, sada govori sama o sebi i gradi spomen obilježje svojima? Zato što smo se borili, odlučili da radimo za sebe svoju domovinu i svoj narod", poručio je muftija goraždanski.

Spomen obilježje braniocima i civilnim žrtvama Čajniča izgrađeno je uz podršku pojedinaca, institucija i društveno odgovornih kompanija kojima su danas uručene zahvalnice. U džamiji u čijem haremu je otkriveno upriličen je i prigodan vjerski program.

Otvaranje spomen obilježja prvi je događaj u okviru obilježavanja 18. septembra Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražda.

NEMA KOMENTARA