Koalicija 'Pod lupom' pozvala građane BiH na nestranačko posmatranje

Radiosarajevo.ba
Koalicija 'Pod lupom' pozvala građane BiH na nestranačko posmatranje
Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, koju čini šest organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu pozvala građane da se prijave za posmatranje Lokalnih izbora 2016.

Građani/ke se mogu prijaviti za posmatranje izbora putem besplatnog telefona 080 05 05 05, internet stranice www.podlupom.org ili direktno na terenu preko posmatrača ili regionalnih ureda Koalicije.

Također, građani/ke mogu na ovaj broj telefona prijaviti sve uočene pred/izborne nepravilnosti koje će biti proslijeđene nadležnim institucijama na dalje razmatranje.

U ime Koalicije 'Pod lupom', koja ima za cilj osigurati slobodne i poštene izbore za sve građanke i građane BiH, zaštititi glasove birača i vratiti povjerenje građana u izborni proces, ohrabrujem građane/ke da se prijave za posmatranje ovogodišnjih Lokalnih izbora“, rekao je direktor Koalicije Dario Jovanović.

Osim posmatranja predizbornog, izbornog i postizbornog perioda, Kolicija će vršiti i monitoring medija i izbornih kampanja političkih subjekata.

Želimo skrenuti pažnju nadležnim institucijama da reagiraju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu, a ne političke subjekte apelirati da se odgovorno i korektno ponašaju u vremenu prije izbora i u toku predstojeće izborne kampanje“, naglasila je regionalna koordinatorica Koalicije Stjepana Ivanuš.

Almir Bičakčić, koji je bio građanski, nestranački posmatrač Koalicije na Općim izborima 2014. je rekao da prvenstveno građani mogu doprinijeti slobodnim i poštenim izborima u BiH, te ih pozvao da se pridruže inicijativi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije