Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv 11 osoba zbog organiziranog kriminala

Radiosarajevo.ba
Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv 11 osoba zbog organiziranog kriminala
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo KS podiglo protiv 11 osoba zbog krivičnog djela organizirani kriminal.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdila je Azra Bavčić glasogovornica Tužilaštva KS.

Podsjećamo, optužnica je podignuta u vezi s krivičnim djelima teška krađa, razbojnička krađa, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i  izazivanje opće opasnosti.

Optužnica je podignuta protiv: Jasmina Hasića, Sabrije Avdagića, Amara Bašića, Kenana Brbovića, Harisa Zuke, Alema Loje, Anela Botića, Jasmina Beše, Fahre Kahrimana, Samira Dževlana i Josipa Živke. 

Prema navodima optužnice, članovi ove organizirane kriminalne grupe terete se da su od septembra 2013. do juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona počinili 128 krivičnih djela. Od toga, više od 120 razbojničkih i teških krađa u prodajnim objektima Konzuma, Amko komerca, benzinskih pumpi, kioska i dr., iz kojih su otuđivali cigarete i sefove s novcem. Time su oštetili pravne osobe u iznosu od oko pola miliona maraka.

Korištenjem motorola, ova organizirana kriminalna grupa prisluškivala je policiju na terenu kako bi znali kretanje policijskih službenika u vrijeme izvršenja krivičnih djela. Tokom krađe, protupožarnim aparatima uništavali su tragove kako ne bi bili otkriveni. Koristili su i ukradene automobile, koje su nakon izvršenja krivičnih djela palili. Istovremeno, u nekoliko navrata koristili su i policijske blinkere na automobilima kako bi izbjegli zaustavljanje.

Tokom istrage utvrđeno je da je ova organizirana grupa u tri navrata došla u sukob s policijom i zaštitarima, prilkom čega su koristili i oružje.

Uz optužnicu postupajući tužioci predložili su Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora Sabriji Avdagiću, Alemu Loji, Anelu Botiću, Jasminu Beši i Samiru Dževlanu. Od ostalih šest,  četvorica je na izdržavanju kazne zatvora, jedan u pritvoru u drugom predmetu i jedan se brani sa slobode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije