Premijeri na sastanku s Novalićem: Kantoni su stub europskog puta BiH

Radiosarajevo.ba
Premijeri na sastanku s Novalićem: Kantoni su stub europskog puta BiH
U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovineu ponedjeljak je održan sastanak federalnog premijera Fadila Novalića, njegovih zamjenika, te premijera i ministara finansija svih deset kantona u Federaciji BiH.

Dio je ovo redovnih aktivnosti utvrđenih Reformskom agendom za BiH, koja se provodi u razdoblju od 2015. do 2018. godine, a sve kako bi se utvrdilo činjenično stanje provedbe reforme na terenu.

Pored toga, na sastanku je razgovarano i o provedbi Odluke o sistemu koordinacije procesa europskih integracija u BiH, a u vezi sa fiskalnom politikom, s posebnim osvrtom na parafiskalne namete.

Istaknuto je kako su kantoni jedni od glavnih stubova u procesu kreiranja pozicije BiH na putu ka EU, kao i u procesu realizacije zadataka iz Reformske agende. Još jednom, čelnici kantona su se podsjetili na svoje obaveze koje su im pripale usvajanjem agende, a izravno se tiču javnih finansija, oporezivanja i fiskalne održivosti, tržišta rada, vladavine prava i dobrog upravljanja, te reforme javne uprave.

Pored toga, u skladu sa novonastalom situacijom, kantoni su uključeni i u odgovaranje na trećinu pitanja postavljenih u Upitniku Europske komisije, zbog čega su oni itekako važan segment bh. puta u EU.

Kantonalni premijeri i ministri upoznali su predstavnike Federalne vlade o vlastitim iskustvima na provedbi Reformske agende, dodavši da su svi kantoni pri kraju s popunjavanjem upitnika. Također, pozdravili su ovakav izravan način dogovaranja i koordiniranja aktivnosti federalne i kantonalnih vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije