Kanton Sarajevo: Skupštinski Kolegij sutra o zahtjevima Plenuma

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo: Skupštinski Kolegij sutra o zahtjevima Plenuma

Sjednica Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti razgovarano i o zahtjevima Plenuma gađanki i građana Sarajeva bit će održana sutra s početkom u 10:30 sati, potvrdio je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i član Kolegija Skupštine KS-a Elmedin Konaković.

„Rad Kolegija predviđen za sutra bit će podijeljen u dva dijela. Prvi dio su redovne aktivnosti i priprema za sjednicu Skupštine KS-a 24. februara i materijali koji bi kao dodatni trebali ići u proceduru, jer trebaju četiri dana prije biti obrađeni“, pojasnio je Konaković u izjavi za agenciju Fena.

U drugom dijelu bit će održana sjednica proširenog Kolegija na kojoj će učestvovati i predstavnici stranaka koje nisu članovi Kolegija i koje su zainteresirane za razgovore u vezi sa zahtjevima demonstranata. Konaković je naglasio da će u drugom dijelu Kolegija biti razmatrani zahtjevi Plenuma građana i građanki Sarajeva i eventualno određen termin za razgovore Kolegija "s tim ljudima lično, kako bi im objasnili procedure".

„Ta će se pitanja pokrenuti kroz diskusiju i razgovore sa predstavnicima Plenuma, onda bismo odredili dalje korake kako bi o tim zahtjevima konkretno i donosili odluke“, rekao je Konaković.

Plenum građana i građanki Sarajeva predao je jučer četiri zahtjeva Kolegiju Skupštine KS-a, a jedan od njih je hitno formiranje nestranačke ekspertne vlade Kantona Sarajevo. Zahtjev je i revizija plaća i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom, kao i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Također, jedan od zahtjeva je i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis, procjenu štete i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije