Kamberović: Konferencije o Prvom svjetskom ratu će biti!

Radiosarajevo.ba
Kamberović: Konferencije o Prvom svjetskom ratu će biti!

Institut za historiju će u Sarajevu 2014. ipak organizovati međunarodnu konferenciju o Prvom svjetskom ratu, saopšteno je danas iz ove institucije, prenosi Fena.

Kako se bliži stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, navodi se u saopštenju, sve više se piše i govori o tome na koji način će se svijet prisjetiti početka tog velikog ratnog stradanja.

"Na Balkanu se o tome također jako puno piše, pri čemu su političari puno aktivniji, ili se njihov glas medijski jače čuje, od naučnih krugova koji se time bave. Svjedoci smoaktivnosti srbijanske diplomatije s tim u vezi, obraćanja srbijanskog premijera, te predsjednika Nikolića, koji je o tome čak razgovarao sa svojim francuskim i ruskim kolegom", rečeno je u saopštenju.

Dalje se podsjeća kako je o sarajevskom atentatu, Gavrilu Principu, Mladoj Bosni i manifestacijama koje se povodom stotinu godina od izbijanja rata pripremaju u Sarajevu, nedavno u intervjuu agenciji Tanjug, što ga je prenio i list Dnevni avaz, govorio i akademik Muhamed Filipović. Profesor Filipović se zalaže da "bosanske institucije" organizuju simpozijum koji bi se, između ostalog, bavio i Gavrilom Principom.

"Po ko zna koji put, ponovo želim skrenuti pažnju javnosti da će jedna domaća naučna institucija, koja se zove Institut za historiju, u saradnji sa još sedam naučnih instituta iz Evrope, od 19. do 21. juna 2014. organizovati međunarodnu konferenciju u Sarajevu o mjestu Prvog svjetskog rata u evropskoj historiji, na kojoj će značajna pažnja biti posvećena i Sarajevskom atentatu, Mladoj Bosni i Gavrilu Principu. Pripreme za ovu konferencije se odvijaju pod velikim pritiskom, prije svega nacionalističkih krugova iz Srbije, ali i doslovnim pritiskom političkog vrha Republike Srbije. Razne laži o našim namjerama šire i neke diplomate u Bosni i Hercegovini (neki su i lažne diplomate). Riječ je o pokušajima da nam se onemogući održavanje konferencije, te da se umjesto toga prirede razni koncerti, biciklističke trke, paralelne naučne konferencije i slične manifestacije. Ne znam da li je to dobro za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, ali se čini da iza toga stoje epigoni istih onih političkih krugova koji su na Vidovdan 1992. zatvorili Sarajevo i ostavili ga u višegodišnjoj opsadi, o čemu je nedavno, prilikom dodjele priznanja počasni građanin Sarajeva, pričao i francuski filozof Bernard-Henri Levy. Opasna se igra već sada zaigrala oko Vidovdana 2014. godine!", upozorava direktor Instituta dr. Husnija Kamberović.

On dalje navodi da ideje nekih domaćih političara o dizanju spomenika Franzu Ferdinandu u Sarajevu također spadaju u tu opasnu igru.

„Sarajevo 2014. treba biti jedno od evropskih središta u kojemu će se razgovarati o raznim aspektima Prvog svjetskog rata, a u tom kontekstu i o ocjenama i pozadini sarajevskog atentata, te o ulozi atentata u izbijanju rata. S obzirom da je to isključivo naučno pitanje, logično je da jedna domaća naučna institucija o tome organizuje konferenciju, u saradnji sa onima koji žele učestvovati u organizaciji jedne takve naučne konferencije. Institut za historiju upravo to želi! Ništa drugo nas ne zanima i nećemo pokleknuti ni pod čijim pritiscima - političkim, diplomatskim, medijskim, finansijskim i slično. Na konferenciji ćemo okupiti naučnike iz raznih zemalja, i za to nećemo tražiti ničiju dozvolu“, poručio je dr. Husnija Kamberović, navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije