Kakva je budućnost Andrićgrada u Višegradu?

Radiosarajevo.ba
Kakva je budućnost Andrićgrada u Višegradu?

Nova opštinska administracija u Višegradu
, koju će nakon lokalnih izbora predvoditi načelnik i skupštinska većina okupljena oko SDS-a, po svoj prilici neće useliti u novoizgrađenu Gradsku kuću u centru Kusturičinog Andrićgrada, piše Press.
Ove godine, 5. septembra, svečano su otvoreni moderni multipleks - bioskop, knjižara, galerija i Gradska kuća, objekat u centru grada sa antičkim stubovima na ulazu i balkonima rađenim u renesansnom stilu

Veleljepna mermerna građevina, koju su dva dana uoči izbora u Andrićgradu zajednički otvorili predsjednik RS Milorad Dodik i dojučerašnji SNSD-ov načelnik Tomislav Popović, ostaće prazna sve dok, kako kažu u SDS-u, odluku o eventualnom preseljenju opštinske administracije na referendumu ne donesu građani Višegrada.

Novoizabrani načelnik Višegrada i predsjednik OO SDS Slaviša Mišković za Press RS kaže da u njegovoj stranci o tome još nije raspravljano, niti je donesena odluka o ovom pitanju. On naglašava da SDS podržava projekat Andrićgrada, ali ne i kontroverzan i netransparentan način njegove realizacije.

Sutra zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a
Kusturica: Glavnoj ulici naziv Mlada Bosna

Pola miliona za Andrićgrad je bezobrazluk

Komisija će tražit stav UNESCO-a o Andrićgradu

Za drugu fazu izgradnje 'Andrićgrada' - 2 miliona KM
''Andrićgrad' kao grad stvaralaštva i pomirenja'

Prijave protiv Kusturice, Dodika, vladike Grigorija...

Trebinjski kamen neće ići za Kusturicin 'Andrićgrad'

Kusturica je dio razbojničke družine

Za Kusturicu više od 30 višegradskih dunuma
Postavljen kamen temeljac za Andrićgrad
Zakon izmijenjen zbog Kusturicinog 'Andrićgrada'

Za "Andrićgrad" ne važi Zakon o javnim nabavkama BiH

"Andrićgrad" za novu srpsku renesansu!

Vlada daje milion i po KM za Kusturicin projekat


„Našu maksimu 'Andrićgrad u Višegradu, a ne Višegrad u Andrićgradu' prihvatio je veliki broj građana. Zajedno sa ćuprijom na Drini, taj projekat će zaista u budućnosti predstavljati turističku atrakciju Višegrada.

Pitanje je, međutim, koliko će osiromašeni i nezaposleni građani Višegrada zaista imati koristi od te skupe investicije. Ako će turisti, koji dođu da vide Andrićgrad, u Višegradu sretati namrgođena lica ljudi koji jedva preživljavaju, onda od turizma nema ništa“, upozorava Mišković.

Izgradnja Andrićgrada započeta je 28. juna 2011, a u gradu koji se prostire na više od 17.000 kvadratnih metara na ušću Rzava u Drinu i čija će izgradnja koštati oko 30 miliona maraka već su izgrađeni brojni planirani objekti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije