Kako u BiH glasati na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Kako u BiH glasati na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj
FOTO: Fena / Izbori u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je 14. novembra 2019. donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju 22. decembra 2019. godine.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini je uputilo poziv na prethodnu/aktivnu registraciju birača za glasanje u inostranstvu na izborima za predsjednika Hrvatske.

Biračka mjesta u BiH bit će otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu. 

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasovanja koji će se, ukoliko niti jedan kandidat u prvom krugu glasovanja ne osvoji više od 50 posto glasova birača održati 5. januara 2020. godine, pozvani su birači da se, prilikom podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju birača za prvi krug glasovanja, izjasne i za drugi krug glasovanja.

Uslovi za ostvarivanje prava na glasanje:

- hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u BiH dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

- hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u BiH dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

- hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. 

U svim slučajevima podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica). Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) je srijeda 11. decembar 2019. godine. Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a dostupnu su i na internetskoj stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo RH u BiH, priopćeno je iz Veleposlanstva RH, javlja Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije