Kako se klanja Bajram-namaz

0
Radiosarajevo.ba
Kako se klanja Bajram-namaz
Arhiv / Ilustracija

Nakon mjeseca posta danas se širom svijeta obilježava jedan od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji - Ramazanski bajram.

Vrijeme Bajram-namaza prema islamskim učenjacima počinje kada Sunce odskoči za koplje ili dva. To je, otprilike, 45 minuta nakon izlaska sunca.

Nakon sabah-namaza, koji je klanjan u 5.00 sati, u toku je svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida, s početkom od 5.20 sati.

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Islamska zajednica u BiH obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u ponedjeljak, u 6 sati i 17 minuta.

Ovaj namaz ima dva rekijata. Obavlja se slično kao i ostali namazi od dva rekijata, kao npr. Sabahski farz, ali se na prvom rekijatu prije učenja Fatihe i sure tri puta zaredom podignu ruke (kao na početnom tekbiru) i izgovori se Allahu Ekber.

Ovo se isto treba uraditi na drugom rekijatu, ali nakon učenja Fatihe i sure, ali prije rukuua (pregibanja).

Nakon klanjanja Bajram-namaza, održava se bajramska hutba, podijeljena u dva dijela.

Nakon što se završi namaz i hutba, vjernici islamske vjeroispovijesti čestitaju jedni drugima i u krugu porodice i prijatelja obilježavaju Bajram.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu održat će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije